Niklas Claesson , kommunikatör NU-sjukvården.
Niklas Claesson , kommunikatör NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården förbereder sig inför smitt-topp

Antalet som vårdas på sjukhus med covid-19 minskade något på fredagen, men gick sedan uppåt igen under lördagen. NU-sjukvården förbereder sig nu för att smitt-toppen ska nå Västra Götaland inom kort.

ANNONS
|

48 personer vårdades för covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset, på fredagsförmiddagen på något av NU-sjukvårdens sjukhus. Det var något färre än under torsdagen, men allt tyder på att det är en tillfällig minskning.

– Det som jag har sagt länge nu är att vi förväntar oss fortfarande att siffrorna kommer att stiga, även om det kan komma några enstaka dagar med lite upp och ner. Det totala antalet som behöver sjukhusvård förväntas stiga även i maj, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

Redan under lördagen gick kurvan svagt uppåt igen, då låg antalet vårdade på 53 stycken, varav 14 av dem på IVA

ANNONS

– Det är en långsam ökning igen, men det är på de nivåer vi räknar med. Det går upp och ner från dag till dag.

Under torsdagen kunde TTELA berätta att totalt 166 patienter vårdats inom NU-sjukvården, varav 35 har behövt intensivvård. 17 personer har avlidit och 97 patienter har skrivits ut efter att ha tillfrisknat.

LÄS MER:NU-sjukvårdens nya siffror

Räknar med stigning

Under början av veckan såg sjukvården en snabbare ökning än tidigare. En teori var då att dessa insjuknat under påskhelgen.

– Ungefär tio dagar efter smittotillfället blir de som blir sjuka så pass sjuka att de behöver sjukhusvård. Det ökade snabbare under några dagar och vi funderade på om det skulle kunna ha funnits ett samband med påskhelgen, men det är bara en teori.

Det är dock inget som sjukvården planerar särskilt för efter en långhelg med Valborg och första maj. Claesson förväntar sig en fortsatt ökning av antalet sjuka, och uppmanar folk att vara försiktiga.

– Vi räknar med att det kommer fortsätta stiga i den takt vi har sett. Det ingår i våra planer. Jag hoppas verkligen att folk lyder de uppmaningar som finns och helt enkelt begränsa sitt umgänge med andra och absolut inte träffa personer som är äldre eller i riskgrupp.

ANNONS

Planerar för fler vårdplatser

Ingen vet säkert hur utvecklingen kommer se ut i regionen. NU-sjukvården har därför planer för alla alternativ, både om antalet med behov av sjukhusvård ökar snabbt eller långsamt.

– Skulle vi exempelvis behöva öppna fler vårdplatser finns de planerna färdiga, säger Claesson.

Hur ser de planerna ut?

– Vi har tre epidemiavdelningar som vårdar patienter med covid-19. I nästa läge är det en fjärde avdelning som blir epidemiavdelning, som idag vårdar andra patienter med akuta besvär.

Det är en avdelning på Näl som idag används som både kirurgisk och medicinsk akutavdelning, men som vanligtvis används som avdelning för planerad kirurgisk vård. En typ av vård som i stor grad ställts in under pandemin.

– Den avdelningen finns med i våra planer för fler vårdplatser. Men det finns ingen tid satt när vi tänker oss att det kan ske, men det kan ske på kort varsel.

Den 2 maj klockan 10 hade Västra Götalandsregionen 339 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 96 på intensivvårdsavdelning (IVA)

NU-sjukvården:

53 personer varav 14 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

170 personer varav 50 på IVA

Sjukhusen i Väster:

47 personer varav 11 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

24 personer varav 8 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

44 personer varav 12 på IVA

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS