NU-sjukvården lider av stor sjukfrånvaro hos personalen. Som en följd av det tvingas de upp i stabsläge.
NU-sjukvården lider av stor sjukfrånvaro hos personalen. Som en följd av det tvingas de upp i stabsläge. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården upp i stabsläge

NU-sjukvården har under torsdagen gått upp i stabsläge. Detta på grund av hög sjukskrivning bland personalen.
– Vi har svårt att bemanna de platser som behövs, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.

ANNONS
|

Bemanningsläget inom NU-sjukvården har under mellandagarna blivit väldigt besvärlig och man har därför gått upp i stabsläge, något som P4 Väst var först att rapportera. Stabsläge innebär bland annat kortare beslutsvägar och att sjukhusledningen kan arbeta mer fokuserat på att lösa den uppkomna situationen.

– Vi ser nu att vi har högre sjuktal än vi brukar ha och det leder till att vi har svårt att bemanna de platser som behövs, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör inom NU-sjukvården till Bohusläningen.

Problemet med hög sjukskrivning syns även i flera av de kommunerna som ingår i NU-sjukvårdens upptagningsområde. Vilket också påverkar situationen på sjukhusen.

ANNONS

– Det gör att personer som behöver åka hem till bland annat korttidsboenden inte kan åka hem som tänkt. Det blir stopp i systemet helt enkelt.

Fem procent covidsmittade

Färdigvårdade patienter blir alltså kvar på sjukhuset vilket i förlängningen kan leda till att NU-sjukvården kan få problem att ta hand om mer svårt sjuka patienter.

– Hela systemet bygger på att vi har ett ständigt flöde mellan sjukhus och kommuner, säger Björn Järbur.

Han spår att det kommer att bli en tuff månad och att omikronmutationen av coronaviruset blir en stor utmaning, i och med dess höga smittsamhet. Dock är det inte covid-19 som är den största källan till sjukfrånvaro.

– Utav de som testades förra veckan var det fem procent som var covidsjuka, vilket gör att 95 procent är smittade av annat. Som vanlig förkylning, säsongsinfluensa och vi har även haft RS-virus även om det verkar vara på nedgång.

Svårare hitta ersättare

Björn Järbur berättar också att det under året har blivit svårare att få tag i personal som kan täcka upp för de som är sjukskrivna.

– Det är ju nåt som har varit svårt ända sedan i våras. Det är svårt att hitta bemanningspersonal och svårt att rekrytera ny personal. Sjukvården är på det sättet mer utsatt än vi varit tidigare, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS