Niklas Claesson , kommunikatör NU-sjukvården.
Niklas Claesson , kommunikatör NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården förbereder sig för toppen

Den senaste tiden har antalet patienter som vårdats för covid-19 ökat i en långsam takt. Visserligen är det tre personer färre som vårdas idag än dagen innan men i nuläget vårdas över 50 personer för covid-19. Men toppen är ännu inte nådd.

ANNONS

Inom NU-sjukvården är det 53 personer som vårdas för covid-19 varav 13 personer får intensivvård. Det är tre personer färre som vårdas än under tisdagen. Enligt NU-sjukvårdens prognos så är det fortfarande ett tag kvar till den så kallade toppen.

– Andra halvan av maj men vi har inga säkra prognoser eller scenarion. Är det samma utveckling som i Wuhan kan det bli i andra halvan av maj. Det är vad vi planerar utifrån just nu, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

Men även om toppen kommer under andra halvan av maj så menar Niklas Claesson att det är lång tid kvar av coronapandemin. Så här exemplifierar han det hela.

ANNONS

– När vi vet att vi är vid toppen då har vi lika mycket kvar. Nerförsbacken är lika lång som uppförsbacken. Är det 1 maj och toppen är första juni så kommer det vara lika mycket 1 juli som nu.

Testar fler i personalen

Inom NU-sjukvården har personal förflyttats mellan olika avdelningar för att tillgodose de behov som situationen kräver. Men det har även kommit in mer personal utifrån och mer väntas komma.

– Det är framförallt på sommaren som vi har mycket studenter som går in som vikarier och förstärker. Men det är inte en jättestor volym.

Under den senaste tiden har fler tester börjat genomföras på personalen inom NU-sjukvården. Tidigare har personal som uppvisat symptom fått gå hem och vänta ut sjukdomen, ovetandes om de haft covid-19 eller inte. Endast ett fåtal nyckelpersoner har tidigare testats men nu testats fler personer som arbetar nära coronasmittan.

– Vi har vidgat provtagningsindikationerna lite grann i takt med att provtagningskapaciteten ökat. Personal som arbetar inom IVA, epidemi och karantänavdelningar är de som testas. När de får symptom så har vi möjlighet att testa dem och visar det sig vara en vanlig förkylning kan de återgå till jobbet när förkylningen är över.

ANNONS

Under onsdagen uppdaterade Folkhälsomyndigheten siffrorna över antal avlidna till följd av covid-19 i Sverige och Västra Götaland. I Sverige är det nu 2462 personer och i Västra Götalandsregionen har 192 avlidit. Enbart i Västra Götalandsregionen är det 16 nya dödsfall sedan i tisdags.

Den 29 april kl. 10:00 hade Västra Götalandsregionen 342 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 91 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

53 personer varav 13 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

184 personer varav 49 på IVA

Sjukhusen i Väster:

45 personer varav 9 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

25 personer varav 9 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

35 personer varav 11 på IVA

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS