Under pandemin har NU-sjukvården följt samma smittomönster som Göteborg som i sin tur följt samma smittomönster som Stockholm. Viruset är nytt och därmed så är det tidigare erfarenheter från andra länder som ofta ligger till grund för de prognoser som förutspås inom sjukvården.
LÄS MER:Skarpa budskapet: "Alldeles för tidigt att slappna av"
Men den senaste tiden har ett trendbrott märkts av. Det gäller smittospridningen i Göteborg då Sahlgrenska universitetssjukhuset sett en uppgång av antal smittade som behöver sjukhusvård. Under fredagen höll Västra Götalandsregionen en presskonferens där de gick igenom smittoläget i regionen. Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen och enligt honom går det i nuläget inte att uttala sig om det är en tillfällighet eller ett mönster.
LÄS MER:Larmet: Nedgången har stannat av – coronaviruset sprids mer igen
– Vi får se om det här är någonting som är på gång att röra sig uppåt eller om det är en tillfällighet, säger han.
Niklas Claesson är NU-sjukvårdens kommunikationschef och enligt honom finns det kapacitet för att ta emot fler om det skulle bli ett ökat tryck på sjukvården igen.
– För närvarande har vi samma tillgång till resurser som när vi hade betydligt fler patienter. Den organisationen finns tillgänglig. Av de vårdplatser vi öppnat för covid-patienter har vi inte stängt några. Några är inaktiva men vi har möjlighet att återställa kapaciteten, åtminstone till att semestern börjar.
Den 29 maj kl. 11:00 fanns det totalt 285 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 67 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.
NU-sjukvården:
42 personer varav 5 på IVA
Sahlgrenska Universitetssjukhuset:
148 personer varav 44 på IVA
Sjukhusen i Väster:
20 personer varav 3 på IVA
Skaraborgs sjukhus:
33 personer varav 7 på IVA
Södra Älvsborgs sjukhus:
42 personer varav 8 på IVA
Källa: VGR Data och analys