Anne Wennberg är områdeschef för område 1 inom NU-sjukvården. Där ingår akuten dit fler än vanligt sökt sig de senaste dagarna.
Anne Wennberg är områdeschef för område 1 inom NU-sjukvården. Där ingår akuten dit fler än vanligt sökt sig de senaste dagarna. Bild: Kent Eng

Ny topp av patienter som vårdas för corona

Under onsdagen vårdas 56 patienter med covid-19 inom NU-sjukvården, en ökning med tio personer bara under ett dygn. Inte sedan i mitten av maj har NU-sjukvården haft lika många inlagda patienter med bekräftad covid-19.

ANNONS
|

Till skillnad från vårens coronautbrott vårdas en lägre andel patienter på Iva nu i höst. Under onsdagen vårdas fem personer på Iva på grund av covid-19.

Den nya toppen av inneliggande patienter med bekräftat covid-19 kommer efter två dagar med högt tryck på akuten på Näl. Under måndagen sökte 211 personer akutvård och drygt en tiondel av dem med covid-symtom. På tisdagen ökade trycket ytterligare när 220 personer sökte akutvård. Även under tisdagen var det en tiondel som sökte vård med covid-symtom.

”Ansträngt läge”

En läsare beskrev läget på akuten under tisdagen som ”kaos”. Den beskrivningen tillbakavisas av Anne Wennberg, områdeschef för område 1, där akuten ingår. Hon medger dock att det varit ett ansträngt läge.

ANNONS

– De två senaste dygnen har det varit ett högre inflöde till akuten än tidigare. Normalt har vi 190 besök under ett dygn. Men sådana här toppar har vi och det klarar vi av.

Anne Wennberg beskriver att det är ont om plats på en del vårdavdelningar, platser som behövs för att patienter från akuten ska kunna skrivas in och få en vårdplats.

– En hög andel covidpatienter gör att vi inte kan ha överbeläggningar som annars. Innan vårdavdelningen berett plats blir patienten kvar på akuten och det blir trångt där.

Anne Wennberg säger att det är många faktorer som gör att flödet av patienter stoppas upp. Hon medger att det är en svår bemanningssituation på akuten men säger att det inte varit aktuellt att beordra in personal. Det höga inflödet av vårdsökande under tisdagen föranledde dock akutens bakjour att stanna kvar för att bedöma patienter.

– Det var ett frivilligt beslut. Bakjouren sov på sjukhuset under natten ifall det skulle uppstå en anstormning av patienter. Det är vad vi brukar göra i normala fall.

Går inte att förutse

På onsdagsmorgonen var det tio överbeläggningar inom område 1.

– Det är inget som är onormalt, säger Anne Wennberg.

Går det att förebygga att det uppstår liknande situationer?

ANNONS

– Vi är ett akutsjukhus och därför går det inte att förutse. Däremot har vi rutiner för att ringa in personal och se över beläggningen på vårdavdelningar för att frigöra plats. Det handlar också om att bibehålla det goda samarbetet med kommunerna för att utskrivningsklara patienter tas hem i tid.

ANNONS