Ny vårdbuss vänder sig till alla

Med fokus på sexuell hälsa har Närhälsan tagit fram en helt ny vårdbuss som vänder sig till alla invånare i Västra Götaland.

ANNONS
|

– Alla kan söka sig till bussen, alla åldrar, både män, kvinnor och transpersoner. Vi är en mobil verksamhet för sexuell hälsa med syfte att fånga upp personer som kanske inte söker hjälp på fasta mottagningar, säger Emma Karlsson, som är en av de två barnmorskor som arbetar i bussen, i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Vårdbussen ska verka runt om i hela Västra Götaland och även samarbeta med lokala mottagningar i regionen. En officiell invigning av bussen sker den 5 mars i Göteborg, men redan nu är arbetet i bussen, som drivs av Närhälsan Sexualmedicinskt centrum, i full gång.

ANNONS

Personer som söker sig till bussen, där alla besök är kostnadsfria, kan bland annat få hjälp med cellprovtagning, provtagningar av könssjukdomar, graviditetskontroller. Bussen är även öppen för personer som bara vill prata eller behöver rådgivning kring preventivmedel.

Tanken om en mobil mottagning har funnits länge bland personalen som arbetar med sexuell hälsa i Västra Götaland.

– Vi såg tidigt ett behov av att nå ut till invånarna gällande provtagning, preventivmedelsrådgivning och graviditetskontroller. I takt med det ökade antalet migranter har vi även sett ett behov av att kunna vara snabbt på plats på flyktinganläggningar, säger Linnéa Swanson, samordningsbarnmorska, som projektlett arbetet med att ta fram bussen, i ett pressmeddelande från regionen.

Den mobila mottagningen kommer även att finnas på plats vid olika evenemang som exempelvis Pridefestivalen.

ANNONS