Skyddsjakt på varg inleds nu på Orust. Vargen på bilden har inget med händelserna i artikeln att göra.
Skyddsjakt på varg inleds nu på Orust. Vargen på bilden har inget med händelserna i artikeln att göra. Bild: Gösta Axelsson

Ny vargattack på Orust – skyddsjakt inleds

Efter ytterligare en vargattack har totalt 27 får dödats på Orust. För att få bukt med problemet har Länsstyrelsen nu beslutat om att inleda skyddsjakt efter varg i kommunen.
– Men det är inte tal om man ur huse, först till kvarn för att skjuta det här djuret, säger Nelly Grönberg på länsstyrelsen.

ANNONS
|

Under juli månad har det skett ovanligt många vargattacker – samtliga på Orust. Totalt har fyra olika attacker skett och 27 får har mist livet.

Den senaste skedde under lördagen på en gård i närheten av Tegneby, samma område som även två av de tidigare attackerna skedde i.

– Det var två bagglamm som angripits. Det är en svår tid på året nu, förruttnelsen går snabbt och besiktningarna blir svårare, men min tolkning är att det är ett vargangrepp, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig och besiktningsperson för rovdjursangripna tamdjur på länsstyrelsen vid Västra Götaland.

Skyddsjakt tillåten till 15 augusti

Det stora antalet attacker medför att länsstyrelsen nu har beslutat om att inleda skyddsjakt på vargen. Man bedömer att risken för fortsatta angrepp är stor och att andra åtgärder för att förhindra dem inte är rimliga att genomföra på kort tid.

ANNONS

– Vi anser att det är befogat att fatta ett sådant beslut nu med anledning av alla de här angreppen som har varit, säger Nelly Grönberg.

När det beslutas om att skyddsjakt inleds så utses en jaktledare av länsstyrelsen. Den personen får sedan förtroende att välja ett antal jägare som medverkar.

– Så det är inte tal om man ur huse, först till kvarn för att skjuta det här djuret. Utan det är ett visst antal personer som får tillstånd.

Skyddsjakten kommer att vara tillåten inom Orust kommun fram till och med den 15 augusti.

– Om djuret inte skjuts under den tiden och problemet kvarstår så får man avgöra då om man ska förlänga det hela, säger Nelly Grönberg.

Uppmaningen: Rapportera vargobservationer

Observationer av varg har även gjorts på den närliggande ön Tjörn, men där har inga angrepp skett. Nelly Grönberg uppmanar boende i området att höra av sig till länsstyrelsen om man ser en varg. Ofta skrivs det i lokala grupper på Facebook eller andra sociala medier, men det räcker inte, menar hon.

– Man ska ta direktkontakt med oss. Den här vargen har vid flera tillfällen angripit fårbesättningar och den typen av individer är inte positiva för sin art, säger Nelly Grönberg och tillägger:

ANNONS

– Så även om man har synpunkter mot jakt i stort så är vår uppfattning att det är viktigt att en sådan här individ hindras i sin framfart. Så vi uppskattar om människor berättar om det ser något som kan hjälpa jakten framåt.

ANNONS