Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Under torsdagen gick länssjukhuset ut med information på sin hemsida om att det ska ha hittas mögel på barn- och ungdomsavdelning 23 på Näl.  Bild: Kent Eng
Under torsdagen gick länssjukhuset ut med information på sin hemsida om att det ska ha hittas mögel på barn- och ungdomsavdelning 23 på Näl. Bild: Kent Eng

Nytt larm om mögel på Näl

I ett pressmeddelande uppger länssjukhuset att våtutrymmen på barn- och ungdomsavdelning 23 visat på förhöjda halter av mögelsvamp. Nu ska nya provtagningar tas för att fastställa omfattningen.

Enligt pressmeddelandet är det oklart vilka åtgärder som kommer att vidtas på kort sikt likväl som på lång sikt. Nu försöker Västfastigheter att skaffa sig en bild av spridningen av möglet.

Sjukhuset ska ha blivit uppmärksammad av problematiken när tillväxten av synliga mögelsvampar ökat under hösten i våtutrymmena på avdelning 23 och i samband med detta gjordes prover på väggarna. Provsvaren visade på spår av mikroorganismer från flera sorters mögelsvampar.

På torsdagen ska sjukhuset ha gjort en mer omfattade provtagning av väggar och luft och svar på proverna väntas inom en vecka.

– Vi behöver få mer information om mögelsvamparna också finns i förhöjda värden i inomhusmiljön eller om det bara rör sig om påväxt lokalt på väggarna. Men det står redan nu klart att vissa våtutrymmen behöver åtgärdas och Västfastigheter förbereder fastighetstekniska insatser, säger Thomas Bjarnemo, teknisk chef på Västfastigheter, i pressmeddelandet.

Magnus Söderbergh, chefsläkare på Näl, uppger i pressmeddelandet att det är väldigt ovanligt att friska människor påverkas av mögel. Däremot kan det vara mycket farligt för barn med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Enligt pressmeddelandet ska sjukhuset ha gått igenom patientjournaler till och med 2010 utan att hitta någon barnpatient som insjuknat i allvarlig svampinfektion.