Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Kent Even Grundstad
Bild: Kent Even Grundstad

Nytt oväder på väg in över västkusten

Under lördagskvällen drar ett nytt oväder in över västkusten. Hårda vindar och stora regnmängder, uppemot 50 millimeter på vissa håll, väntas.

Lågtrycket, som i Storbritannien fått namnet Dennis, drar in med vindar som kan komma upp i 25 meter per sekund och stora regnmängder, över 30 millimeter.

– Lokalt i ert område kan det komma ännu mer nederbörd, uppemot 40–50 millimeter, säger SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland.

Under lördagen har SMHI utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar och stora regnmängder.

– Det kommer att vara mycket hårda vindbyar som tilltar under natten mot söndag.

Ovädret, som ännu inte klassas som en storm i Sverige, kommer att fylla på redan fulla sjöar och vattendrag i södra delarna av landet vilket gör att det finns risk för översvämning. SMHI varnar för höga vattenflöden i bland annat Västra Götaland, Halland, Skåne, Blekinge, Östergötland och västra Småland.

Under lördagseftermiddagen meddelade Trafikverket att tågen kommer att stoppas mellan Herrljunga och Vänersborg. Stoppet påbörjas vid midnatt i natt och kommer pågå fram till måndag klockan 18.00.

Anledningen är de höga vattenflödena och buss kommer att ersätta de inställda avgångarna sträckan.

Vattnet högre än vanligt

Vänern har sedan tidigare tvångstappats på vatten efter hösten och vinterns stora regnmängder, vilket TTELA rapporterade om tidigare i veckan . Detta för att förebygga översvämningar.

Tidigare i veckan har SMHI varnat för högt vattenstånd längs med västkusten och höga nivåer i flera åar. I Bohuslän skedde flera översvämningar till följd av den storm som drog in västerifrån förra helgen. SMHI varnar för höga vattenflöden i Dalsland, södra Vänern och i Lilla Edet.

– Marken är mättad så när det kommer såhär stora regnmängder kommer det att påverka vattenflödena, säger Jon Jörpeland.

Även i vissa delar av Bohuslän riskerar vatten att svämma över. Om vattnet stiger i havet blir det ett högre tryck och det blir svårt för floder att rinna ut.

– I Uddevalla just nu ligger havet på 15–20 centimeter över normalt och fram tills måndag kommer det att stiga 80 centimeter.

Beredskap

Kommunerna i Bohuslän står nu i kontakt med landskapets räddningstjänst, har kallat in jourbemanning och är "så förberedda de kan vara", meddelar räddningstjänstens inre befäl.

Längre söderut längs med kusten, i Halmstad, vidtas det för närvarande inga särskilda förberedande åtgärder.

– Vi tittar på väderleken, men i övrigt gör vi inte det. Vi tittar på flödena och bevakar läget. Men vi bedömer det inte som en större grej så här långt, säger Stefan Rane, jourhavande insatsledare vid räddningstjänsten i Halmstad.

Hård vind och snödrev

Vinden drar upp vattennivåerna längs stora delar av den svenska kusten, särskilt i Norra Kvarken och Bottenviken. Kulmen nås natten mot måndag.

Varningar för hård vind och snödrev har nu också utfärdats i de norra fjälltrakterna, bland annat i Jämtland, Lappland och Norrbotten. Fler varningar kan bli aktuella under dagen, och regn kan falla på kalla vägbanor och snabbt frysa.

Ovädret väntas påverka landet fram till på måndag.