I hög sjö och mörker gick Sjöräddningssällskapets båtar från Strömstad och Fjällbacka, Kustbevakningen i Strömstad och helikoptrar från Sverige och Norge ut för att söka efter en fritidsbåt natten till söndag.
I hög sjö och mörker gick Sjöräddningssällskapets båtar från Strömstad och Fjällbacka, Kustbevakningen i Strömstad och helikoptrar från Sverige och Norge ut för att söka efter en fritidsbåt natten till söndag. Bild: Beredskapshelikopter H90 / TT

Nytt sjödrama med fritidsbåt

En stor svensk-norsk räddningsinsats sökte under flera timmar under tuffa förhållanden i mörker och höga vågor efter en fritidsbåt i vattnen utanför Strömstad natten till söndagen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Larmet kom klockan 03:40, berättar Dick Schef vid Strömstads Sjöräddningssällskap.

Ett samtal hade kommit från en fritidsbåt med två personer ombord, som verkade befinna sig i nöd. Det blåste kraftigt och gick hög sjö.

Sjöräddningssällskapet gick ut med sina båtar. Samtidigt gick även sjöräddningssällskapet upp med en båt från Fjällbacka och Kustbevakningens KBV 303 från Strömstad ryckte ut. Svensk sjöräddningshelikopter flög upp från Göteborg och en norsk räddningshelikopter kom från Rygge flygplats.

I mörkret

Tillsammans sökte styrkan i mörkret och de höga vågorna av området mellan Strömstad och Kosteröarna utan att finna båten. Sökandet fortsatte sedan norrut förbi Syd Hälsö och Nord Långö till Tjurholmen.

ANNONS

Helikoptrarna tankade på Näsinge och flög tillbaka mot Tjurholmen.

När ingen båt stod att finna fortsatte man med ett så kallat strandsök.

– Man kör långsamt och ser i alla vikar och hamnar. Vi gick förbi Alaska och in i alla småhamnar, samt Strömstads gästhamn, berättar Dick Schef.

Låg och sov

Efter fyra timmars sökande fann räddningsstyrkan båten.

Den låg förtöjd vid Axelssons Marian i Myren, granne med Sjöräddningssällskapet. De båda personerna ombord låg och sov.

– Hade vi inte hittat den hade vi ätit en smörgås på stationen och fortsatt sökandet söderut mot Lindhomen. Det hade varit stora områden att söka över, säger Dick Schef.

– Personerna i båten var välbehållna. Det är det viktigaste.

ANNONS