Nytt svenskt dödsfall utreds efter Astra-vaccination

Läkemedelsverket utreder ytterligare ett svenskt dödsfall efter Astra-vaccination. Enligt uppgifter till SVT vårdades kvinnan på Näl innan hon avled, cirka två veckor efter att hon fått vaccinet.

ANNONS
|

En kvinna i 70-årsåldern har dött efter att hon fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Det rapporterade SVT Nyheter Väst på måndagen. Enligt SVT ska kvinnan ha varit fullt frisk när hon fått vaccinet.

– Jag kan bara bekräfta det som framkommit i de uppgifter som redan är kända för media, i övrigt vill jag inte kommentera någonting alls om det individuella fallet, säger NU-sjukvårdens chefsläkare Olof Ekre.

Kvinnan ska ha drabbats av en blodpropp och låga nivåer av blodplättar och vårdades på intensivvårdsavdelningen, innan hon avled i förra veckan, enligt SVT.

– Det är alltid en misstanke som anmäls om en allvarlig biverkan och sedan behöver man göra en utredning huruvida det finns ett samband, säger Olof Ekre.

ANNONS

NU-sjukvården har gjort en anmälan till Läkemedelsverket eftersom kvinnan fick en hjärnblödning och nyss hade vaccinerats.

– Vi gör alltid en anmälan vid allvarlig biverkan av ett läkemedel oavsett om den är känd sedan tidigare eller inte. Det är det vi har gjort i det här fallet, säger Olof Ekre.

– Eftersom de här vaccinationerna är av ett sådant stort intresse, det är väldigt många som ska vaccineras under kort tid. Så är det viktigt att vi har en väldigt hög uppmärksamhet på eventuella biverkningar, i synnerhet de allvarliga, säger han.

Astra Zenecas vaccin

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, bedömer att blodproppar med låg nivå av blodplättar bör klassas som en mycket ovanlig biverkning av Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

– Det är klart att en sådan här enskild händelse som är jättetragisk och beklaglig kan påverka de som redan är tveksamma till vaccinering inte kommer uppmuntras. Men jag vill verkligen säga att vi vet att vaccinationsprogrammet sparar liv. Dödligheten i vårt område har gått ner drastiskt, säger Olof Ekre.

– Det är viktigt att man förstår att vaccinet räddar väldigt många fler liv än vad biverkningarna kan åsamka, säger han.

Nyttan överväger riskerna, konstaterar EMA. Fallen är få och sjukdomstillstånden kan även förekomma naturligt, vilket gör att det är svårt att fastslå att vaccinet är orsaken, enligt Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt vaccinet till personer som är 65 år eller äldre.

”Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år”, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i förra veckan.

I början av april hade Paul-Ehrlich-Institut i Tyskland rapporterat 31 fall av den här sällsynta typen av blodproppar hos totalt 2,7 miljoner vaccinerade personer. I Storbritannien, där mer än 18 miljoner personer fått Astra-vaccinet hade 30 fall rapporterats, det skriver TT, som hänvisar till BBC News.

I Tyskland handlade 90 procent av rapporterna om personer under 60 år. I Storbritannien har man, precis som i Sverige, främst rekommenderat vaccinet till personer över 65 år, enligt TT.

Texten uppdateras.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS