Försvunna. 2009 hittades två gravliknande högar i en tom industrilokal i Mellerud. Polisen misstänkte att de kunde innehålla kvarlevorna efter de två saknade männen.
Försvunna. 2009 hittades två gravliknande högar i en tom industrilokal i Mellerud. Polisen misstänkte att de kunde innehålla kvarlevorna efter de två saknade männen.

Olösta morden ständigt aktuella

Två försvunna företagare och en svårt bränd oidentiferad man. Det är två av de ouppklarade mordfall som ligger på polisen i Fyrbodals bord sedan 14 år tillbaka.

ANNONS
|

I januari i år upprättades polisens nya utredningssektion i Fyrbodal, där bland annat avdelningen grova brott numer ingår.

Här har man hand om öppna utredningar gällande mord från 2002 och framåt.

– I Fyrbodal har vi sex stycken ouppklarade ärenden rubricerade som mord mellan 2002 och 2010, säger Hillevi Johansson, chef för utredningssektionen i Fyrbodal.

Dit hör de ständigt pågående utredningarna av två uppmärksammade fall där det fortfarande kommer in tips från allmänheten.

Det ena är mordet på Andreas Oscarsson från Trollhättan, som sköts ihjäl i sitt föräldrahem 2009, med sin son sovandes intill.

Sedan 2008 har två byggföretagare från Ljungskile och Uddevalla varit försvunna. Enligt polisen finns det skäl att tro att de utsatts för brott. I januari 2009 hittades två gravliknande högar i en tom industrilokal i Mellerud.

ANNONS

Polisen misstänkte att de kunde innehålla kvarlevorna efter de två saknade männen. Efter en teknisk undersökning på platsen kunde det konstateras att så inte var fallet. I våras släppte polisen en filmsekvens från en övervakningskamera på tomten i Ljungskile. I filmen syns bland annat en bil utanför fastigheten under samma kväll som det misstänkta brottet begicks. Filmsekvensen visades i TV4:s Brottsplats Sverige.

– Efter programmet kom det in en del information som vi har bearbetat, kommenterar Jörgen Rasmusson, kriminalinspektör vid polisens avdelning för grova brott.

Tidigare preskriberades ett mord efter 25 år, men den lagen ändrades 1 juli 2010. Efter detta datum gäller inte längre någon begränsning i tid för utredningar av de allra grövsta brotten i straffskalan.

Det betyder till exempel att mord begångna efter 1 juli 1985, kommer att vara öppna i all framtid – eller åtminstone så länge en potentiell gärningsman kan vara i livet. Vissa äldre fall som inte fått någon lösning har flyttats till polisens Kalla fall-grupp i Göteborg. Ett av dessa är det ouppklarade mordet på Åke Olsson som hittades död med svåra skador i sin bostad i Vänersborg 1989. Två misstänkta friades vid en domstolsförhandling.

Läs också: Mordet på Andreas gäckar polisen

ANNONS

2002 hittades en sönderbränd man vid Hogdals bygdegård utanför Strömstad. Förbipasserande hade sett hur något brann, 30 meter från E6, men vem han var eller hur han hamnat i Hogdal var okänt. Enligt Jörgen Rasmusson är kroppen fortfarande inte identifierad.

– Vi har undersökt om han finns i dna-register både i Sverige och Europa, utan att ha fått någon träff. Eftersom vi inte vet vem han är, så är också kretsen runt honom okänd, säger Jörgen Rasmusson.

Fakta: Några av de ouppklarade morden i Fyrbodal

2002: En sönderbränd man hittades vid Hogdals bygdegård nära E6 utanför Strömstad. Kroppen är fortfarande inte identifierad.

2008: Två män från Ljungskile och Uddevalla försvann hösten 2008. Polisen misstänker att de utsatts för brott. Polisen fann spår efter strid i en av männens hem och den andre ska ha sagt till vänner att han kände sig orolig.

2009: Andreas Oscarsson - en framgångsrik it-entreprenör i USA med nätpoker som nisch - sköts ihjäl i sin säng i Skoftebyn, samtidigt som hans son sov bredvid.

2010: I mars hittades en 37-årig man död i vattnet under bryggorna i Kungshamn. En obduktion visade att mannens kropp hade skador som orsakats av någon annan. En 26-årig man från Skåne greps misstänkt för mordet men i december samma år meddelade polisen att utredningen kört fast. 26-åringen dömdes för stöld och olaga hot vid samma tillfälle, fast mot en annan man.

ANNONS