Öl och whiskymässan lockade tusentals besökare

I helgen var Nordens största dryckesmässa tillbaka i Göteborg igen efter två års frånvaro. Över 20 000 besökare testade glatt öl, whisky, gin och vodka från 180 utställare. I en av barerna stod en fotbollslegendar och hällde upp ölen ”Göttänna” till törstiga besökare.

ANNONS
|

Efter två år utan öl och whiskymässan på Svenska mässan, var den nu tillbaka i helgen. Tusentals män och kvinnor var på plats för att testa bland annat öl, whisky, gin och vodka, och ta sig en matbit.

Enligt arrangören Stanley Wong räknade de med mellan 23 000 och 24 000 besökare under två dagar, vilket påminner om 2019 års nivå. 80 procent av mässans besökare var män. Besökarna köpte dryckeskuponger som de använde till provsmakning av dryckerna hos de 180 utställarna. Priserna varierade på mellan tio kronor och upp till 200 kronor.

– Utställarna kommer från hela världen som bland annat Skottland, USA, Japan och Frankrike. Från Sverige är det ungefär 100 på plats från norr till söder, säger Stanley Wong.

ANNONS
Stanley Wong är arrangör av öl och whiskymässan och sa att årets mässa påminde om 2019-års i antalet besökare
Stanley Wong är arrangör av öl och whiskymässan och sa att årets mässa påminde om 2019-års i antalet besökare Bild: AnnaCarin Isaksson

Glenn Hysén hällde upp öl

I en av alla barerna stod en fotbollslegendar och hällde upp en Göteborgsöl till en strid ström av besökare som alla ville ta ett snack med honom. En av dem som hälsade på honom var komikern Niklas Andersson. Glenn Hyséns öl "Göttänna” har han så klart själv varit med om att namnge.

– När jag fick frågan om att ta fram en bira tänkte jag i två sekunder innan jag tackade ja. Jag älskar ju hockey, bira och fotboll, så det sa jag ja till, sa Glenn Hysén.

Han sa att alla är så glada och positiva och ville snacka om just hockey, fotboll och öl med honom, vilket kändes hur bra som helst för Hysén.

– Vill de prata politik och regeringen säger jag ”ha det gött” för det är jag inte så intresserad av.

På ett annat ställe i lokalen kan man testa skånska drycker, och där står trädgårdsmästaren John Taylor från tv-programmet ”Trädgårdstider” och häller upp cider.

Göteborgsbryggeri prisat

Han och hans fru Torun Jorde tillverkar och säljer en cider gjord på äpplen sedan 2018. Han sa att han kombinerar sina intressen för odling och cider. Äpplena kommer dels från den egna odlingen i Skåne, men också från andra odlare.

ANNONS

Göteborgsbryggeriet O/O Brewing har varit på mässan varje år och är glada i dag då de på fredagen vann åtta medaljer för sina öl.

– Jag är mest stolt över priserna vi fick i porter- och pilsnerklassen där vi fick guld, sa grundaren Olle Andersson.

Två av besökarna på årets mässa är Frida Karlsson och Ellinor Sollander. För Frida är det första gången.

– Jag har ett intresse för öl, men kan inte så mycket om det, men nu ska jag lära mig, sa Frida Karlsson.

Ellinor Sollander har varit på mässan tidigare och tyckte det skulle bli kul att träffa ölleverantörerna och få lära sig mer om nya öl. Hon reflekterade över att vara tillbaka efter två år med pandemin.

– I början när man kom hit kändes det ovant med alla, men nu känns det som vanligt igen.

ANNONS