Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Erik Zienau
Bild: Erik Zienau

Omfattande skador på räls och ledningar efter olyckan

Tågtrafiken i Uddevallaområdet riskerar att påverkas rejält efter onsdagens tragiska olycka, där två män avled efter att ha krockat med ett tåg. Trafikverket säger att det är omfattande skador på både räls och ledningar och reparationsarbetet beräknas ta flera veckor.

Två män avled efter olyckan mellan en lastbil och ett tåg på onsdagseftermiddagen i Salekärr, utanför Uddevalla. Båda männen färdades i lastbilen. Polisen meddelar att deras anhöriga är underrättade och att man har påbörjat förundersökning gällande vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död.

Ingen person misstänks i nuläget för brott.

På torsdagen berättar även Trafikverket att man har påbörjat en egen utredning och att det är omfattande skador på både räls och kontaktledningar. Tåget spårade också ur under olyckan, och det är på torsdagsmorgonen oklart hur och när det kan bärgas från platsen.

– Vi inledde ett utredningsarbete under natten där vi har börjat samla fakta om platsen och om vad som har hänt, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.

”Det ser dystert ut”

Vad som står klart är att trafiken kommer påverkas kraftigt efter olyckan. Myndigheten räknar med att kunna få en bättre helhetsbild först under torsdagen.

– Det är omfattande skador och det ser dystert ut. En extra utmaning är väderleken då det kommer vara bekymmersamt att svetsa i minusgraderna, säger Sofia Lindahl.

Vid 11.00 hade Trafikverket ännu inte kunnat påbörja bärgning av tåget. En första prognos har dock kunnat sätta: reparationsarbetet beräknas ta ett par veckor.

Inga bommar vid övergången

Olyckan inträffade vid en så kallad obevakad plankorsning. Det finns alltså inga bommar vid övergången. Däremot finns det en varningsskylt och en stoppskylt.

– Korsningen är godkänd utifrån vad som krävs men vi satsar just nu på att bygga bort de här slags övergångarna över hela landet. Just den här plankorsningen ingår i planeringen för att få bommar nästa år, säger Pär Aronsson, kommunikatör på Trafikverket.

Tågtrafiken mellan Uddevalla och Herrljunga är helt avstängd efter olyckan. Västtrafik har satt en tillfällig prognos på trafikstopp fram till 25 februari.