Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

OS-stjärnan deltar i informationskampanj

OS-stjärnan och Lysekilssonen Mustafa Mohamed hjälper till med att nå ut med information om coronasmittan till personer som enbart talar somaliska. I kampanjen #tellcorona berättar han om smittan och vilka åtgärder som just nu tas av regeringen och Folkhälsomyndigheten - på just somaliska.
– Jag kan bara hoppas att det hjälper fler att ta till sig viktig samhällsinformation, säger Mustafa Mohamed.

Löparstjärnan Mustafa Mohamed har bott i Sverige i många år och majoriteten av tiden har spenderats i Lysekil. Idag bor han i Göteborg med sin familj, men mamma och storebror har han kvar i hemstaden Lysekil och som han besöker med jämna mellanrum.

Nyligen blev OS-stjärnan kontaktad av kampanjen #tellcorona som med hjälp av olika kändisar och sportstjärnor försöker nå ut till delar av samhället som svenska myndigheter har svårt att nå fram till.

– Det känns bra att kunna hjälpa till men jag tvekade lite i början. Jag har bott i Sverige i över 30 år, jag kan prata somaliska men den är inte jättebra. Så språkligt var det något av en utmaning, säger han.

Mustafa Mohamed har under hela sin karriär tävlat för Hälle från Ljungskile och har flera svenska rekord, bland annat på maraton och 3 000 meter hinder och mängder med SM-medaljer. Höjdpunkten i karriären är en fjärdeplats på 3 000 meter hinder i VM 2007.

Hoppas kunna göra skillnad

I måndagens program av SVT:s Agenda deltog Jihan Mohamed, styrelseledamot i Svensksomaliska läkarföreningen. Enligt henne har minst sex svensksomalier i Stockholmstrakten dött efter att ha insjuknat i det nya coronaviruset och hon lyfte bland annat fram bristen på information som en möjlig orsak.

Mustafa Mohamed poängterar även han vikten av att att sprida informationen vidare, både till dem som saknar kunskap men även till dem som kanske inte fullt förstår allvaret.

– Jag personligen är inte orolig för min egen del men jag vill ju samtidigt inte smitta någon oavsiktligt som kanske tillhör riskgruppen. Jag kan bara hoppas att det här hjälper fler att ta till sig viktig samhällsinformation, att tvätta händerna, nysa i armvecket och försöka hindra smittan, säger han.

Hittills har informationskampanjen skapat filmer på både persiska, rumänska, somaliska, arabiska och syriska. Mustafa Mohamed tycker att initiativet är bra.

– Jag hoppas och tror att det här är ett bra sätt att nå ut till fler människor, säger han.

Flera engagerar sig

Faraah Mohamud, kretsordförande för Centerpartiet i Färgelanda, är en annan person som just nu engagerar sig för att nå ut med information till somaliska familjer i kommunen.

– Jag började förra veckan med att gå ut på sociala medier och dela artiklar för att försöka nå ut till fler människor och sprida kunskapen vidare men vi behöver göra mer, säger han.

Han har redan pratat med flera familjer i kommunen och uppmanar även andra personer med språkkunskaper att göra detsamma för att nå ut på en så bred front som möjligt. Faraah Mohamud själv deltar i en egen informationsfilm och säger att han finns till hands för kommuner som skulle behöva hjälp med översättning.

– Jag ställer gärna upp om det finns behov av att översätta information till somaliska i Dalsland eller kommunerna runt om, säger han.