Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Ostindiefararen söker besättning för sommaren

Styrmän, segelmakare och timmermän – men också 400 volontärer. När Ostindiefararen Götheborg ger sig ut på sommarturné behöver besättningen förstärkas.

Efter flera år vid kajen ska Ostindiefararen ut på en över tre månader lång resa.

– Det är verkligen helt magiskt och vi har verkligen växlat upp. Från stillaliggande skepp till ut och segla, det är en stor omställning. Men det klart, ett sådant skepp ska ju seglas så det är jättehärligt, säger Nicklas Jonasson, en av resans expeditionsledare.

Inför seglatsen behöver flera tjänster tillsättas. Den professionella besättningen innehåller allt från officerare och ingenjörer till däckhänder och vakthållare. Dessutom behövs kockar – en av de viktigaste yrkesgrupperna ombord.

– Kocken är ju en fantastiskt viktig funktion. Vi har 80 män ombord, då är det viktigt att vi får till god och näringsrik mat som gör besättningen glad, säger Peter Alexandersson, vd på Ostindiefararen Götheborg.

LÄS MER: Beskedet: Ostindiefararen ska segla på nytt

I slutet av maj startar resan mot Stockholm, där Ostindiefararen väntas lägga till 4 juni. Över nationaldagshelgen ligger skeppet vid Skeppsbron i centrala Stockholm och senare i sommar blir det också ett stopp i Visby under Almedalsveckan.

Vilka ytterligare stopp det blir längs resan är än så länge oklart. Enligt Peter Alexandersson förs nu diskussioner med ett 15-tal städer där man försöker pussla ihop önskade datum med de seglingsdagar som krävs för att ta sig dit.

400 volontärer efterlyses

Även om du inte är styrman eller officerare finns fortfarande chans att följa med på resan. För att klara av seglatsen behöver Ostindiefararen närmare 400 volontärer, och för det krävs ingen tidigare erfarenhet.

– Man behöver vara minst 18 år, det är det enda kravet. Sen måste man kunna klättra upp i masterna och vara i någorlunda i fysisk form. Man ska ju jobba uppe i masterna och det kan vara både i soligt och dåligt väder, säger Peter Alexandersson.

Volontärerna behövs både under själva seglingen och för att hjälpa till när besökare kommer ombord.

– De är fantastiska för de ställer upp och guidar ombord och förklarar hur saker funkar. Det är väldigt många frågor så klart, de får verkligen engagera sig, säger Peter Alexandersson.

På tidigare resor har volontärerna varit mellan 18 och 75 år och en blandning mellan män och kvinnor. För den som är intresserad är det dock hög tid att söka, redan nu har Ostindiefararen fått in hundratals intresseanmälningar.

Finns det något sätt att maxa sina chanser att bli utvald som volontär?

– Jag kan inte svara på det riktigt utan vi har ett standardformulär. Vi vill gärna ha folk som kan bidra till att det blir bra stämning. Har man någon form av musikkunskap eller sjunger så är det alltid välkommet. Vi sjunger mycket ombord. Viktigast är att hitta en bra mix i ålder och kön, säger Peter Alexandersson.

”Skepp ska segla”

Ostindiefararens skick har varierat och för drygt ett år sedan upptäcktes att skeppet läckte in stora mängder vatten. Det ska dock inte stå i vägen för sommarens resa.

– Skeppet mår väldigt bra idag. Vi gjorde ett omfattande varvsbesök i oktober och då la vi ner tid på att komma ikapp med underhållet. Det ingick omfattande tätning av skrovet.

Efter underhållsarbetet på varvet är skeppet, så när som på besättningen, redo att ge sig ut på haven igen.

– Det ska bli jätteroligt. Äntligen kan vi komma ut igen och få sätta segel och göra det som skeppet är bäst på – att väcka känslor och passion. Det ska bli roligt att möta publiken. Skepp ska segla.