Ovanliga upptäckten: Sköldpadda uppspolad på Smögen

Bohuslän har vid flera tillfällen fått ovanliga besök från havsriket. Både späckhuggare, delfiner och klumpfisk. Och under torsdagen kan ytterligare ett djur läggas till – nämligen en sköldpadda.

ANNONS
|

Smögenbon Gunilla Oresten stod ute och pratade med några grannar under förmiddagen och gjorde sig redo för en promenad när en bekant kom och berättade att en ovanlig upptäck gjorts mellan Sandön och Hasselösund.

En sköldpadda har spolats upp på land vilket dragit flera personer till platsen.

– Den ligger lite konstigt som att den kravlat sig upp själv. Den är inte levande, utan har med största sannolikhet kommit hit med strömmarna och sedan spolats upp på land, säger hon.

Om sköldpaddan dött ute till havs av kyla och svält eller på en klippa på Smögen förtäljer inte historien. Men Gunilla Oresten berättar att hon tidigare bott i Afrika och sett sköldpaddor flera gånger

ANNONS

– Men aldrig på Smögen, säger hon.

Troligtvis en grön havssköldpadda

Kennet Lundin, marinbiolog på Göteborgs naturhistoriska museum, har även han fått bilder skickat till sig på den ovanliga synen.

– Jag tror att det är en grön havssköldpadda, eller soppsköldpadda som den också kallas. För Karettsköldpaddan har överlappande sköldar och det har inte denna. Och är det så, så är det något unikt för den har aldrig setts här tidigare, säger han.

Enligt uppgifter till Kennet Lundin har havssköldpaddans sköld mätts till 60 centimeter över skalet, men kan bli upp till en och en halv meter stor.

– Fynd av den här sorten är väldigt ovanligt, och vi måste därför ta hand om sköldpaddan. Om någon i närheten har möjlighet att ta hand om den, så den inte spolas bort, tills att vi kommer på plats så hade vi varit tacksamma, säger han.

Sköldpaddan kommer att undersökas för att fastslå art och dödsorsak.

Har aldrig tidigare påträffats i Sverige

– Senast vi hade en havssköldpadda här var någon gång på slutet på 80-talet om jag minns rätt. Den hittades levande utanför Grebbestad efter att ha fastnat i ett fiskenät och fördes sedan till Havets hus i Lysekil, och det var en havslädersköldpadda, säger han.

Den gröna havssköldpaddan har tidigare hittas runt de Brittiska öarna men finns på flera platser runt om i världen. Troligtvis har denna sköldpadda därefter färdats med strömmarna vidare till Bohuslän.

ANNONS

– Men den är sällsynt även runt de Brittiska öarna, säger han.

Havssköldpaddor tillbringar större delen av sitt liv i havet. De förekommer främst i varma tropiska och subtropiska hav, men vissa arter lever även i tempererade vatten.

Föroreningar i form av bland annat skräp och plast förväxlas ofta med deras naturliga föda, som är maneter. Plasten fastnar i havssköldpaddans matspjälkningsorgan och gör att de svälter ihjäl.

Olika arter av havssköldpadda

Oäkta karettsköldpadda eller falsk karettsköldpadda (Caretta caretta)

Soppsköldpadda (Chelonia mydas)

Karettsköldpadda eller äkta karettsköldpadda (Eretmochelys imbricata)

Bastardsköldpadda eller atlantisk bastardsköldpadda (Lepidochelys kempii)

Sydlig bastardsköldpadda (Lepidochelys olivacea)

Plattskaligsköldpadda (Natator depressus)

Egen familj:

Havslädersköldpadda (Dermochelys coriacea)

Källa: Världsnaturfonden WWF

ANNONS