I hela landet märks en kraftig ökning av antalet katter som har smittats med salmonella.
I hela landet märks en kraftig ökning av antalet katter som har smittats med salmonella.

Ovanligt många katter med salmonella

Hittills i år har 36 katter smittats av salmonella i vårt län. Förra året var det två, så ökningen är kraftig. Exakta orsaken är inte klarlagd.

ANNONS
|

Nyligen konstaterades även en katt i Uddevalla ha salmonella.

Ökningen märks i hela landet, från normalt 100 fall om året till 300 i år.

I Västra Götalands län har 36 katter fått salmonella hittills i år. Förra året var det två fall, och året dessförinnan var det 15 katter.

– Merparten av katterna har kommit till veterinärkliniker i Alingsås, Borås och Göteborg, säger länsveterinär Ulf Lövdahl.

Man vet inte riktigt varför det har blivit en ökning av salmonellasjuka katter, men en trolig orsak är att katter äter smittade småfåglar.

Fågelinventeringar har visat att det är färre småfåglar vid fågelborden i år. Samtidigt har Statens veterinärmedicinska anstalt tagit prover på småfåglar och sett att cirka 90 procent av dem bar på salmonella, enligt Lövdahl.

ANNONS

De katter som får smittan kan visa hela registret av symtom, från att det knappast märks alls till hög feber och vattniga och blodiga diarréer. I enstaka fall kan katten dö.

– Men det stora flertalet blir lindrigt sjuka. Det är väl när katten blir riktigt sjuk som man tar den till veterinären.

När salmonellafall konstateras av veterinärkliniker anmäls det till länsstyrelsen. Även respektive kommuns miljökontor kontaktas.

Eftersom katten kan sprida salmonella vidare till människor utreder miljökontoret om det finns personer i riskgrupper i hemmet, som barn eller gamla med andra sjukdomar. Kontoret undersöker även om det finns animalieproducerande djur i närheten.

– Det är allmän handhygien som gäller, tvål och vatten. Även handsprit kan vara bra. Men risken är väldigt liten även om man slarvar, säger Ulf Lövdahl.

– Orsaken till att vi ser allvarligt på salmonella är just att det smittar alla varmblodiga djur.

Salmonellafallen bland katter brukar komma under våren, konstaterar han vidare, och därefter är det vanligen lugnt på den fronten resten av året.

Det finns flera tusen olika salmonellaarter.

ANNONS