Oxen Skalman tyngst på Nuntorpsdagarna

Sedan 1978 med undantag från något år har Nuntorpsdagarna lockat besökare från när och fjärran. Årets hittills soligaste helg var inget undantag där lördagen drog flest besökare.

ANNONS

Nuntorpsdagarna är möten – möten mellan människor och djur, maskiner och mat. Ett koncept som är oslagbart då det spänner över så mycket som hör hemma i jordbruksbygder.

Till skillnad mot förra årets arrangemang fanns det mesta den här gången utomhus då den stora maskinhallen var upptagen av annat. Det var bara att flanera runt bland stånden och ta del av utbudet.

Tyngst på plats

Årets tyngsta deltagare, levande vill säga, var oxen Skalman. Han väger 1,4 ton men är from som ett lamm, om uttrycket tillåts.

– Han är jättesnäll och tycker om när man klappar honom, intygade ägarinnan Frida Olofsson.

ANNONS

Skalman bor på en gård mellan Karlstad och Kristinehamn och hade åkt till Nuntorp i hästkärra modell större. På Nuntorp drog han regelbundet snällt sin kärra fylld med barn och vuxna.

Traktorer och andra jordbruksmaskiner väger också mycket. Som vanligt tilldrar sig utställningarna av dessa stort intresse – i alla fall från den manliga delen av besökarna. Jordbruksmaskiner och andra fordon hör till när Nuntorpsdagarna arrangeras.

Till mötena med djur hör förstås hästarna men också de söta kaninerna och de ståtliga tuppar och hönor som visades upp. Det var Nordvästra Götalands Rasfjäderfäklubb som visade några av den mångfald raser som finns.

Kaniner hoppade

Tvåstad Dals Kaninavelsförening arrangerade kaninhoppning både på längden och tvären och visade samtidigt upp ett antal rasdjur.Tove Corneliussen, Sjuntorp, var domare och förde protokoll över tider, rivningar och placeringar.

– Vi är jättenöjda över intresset här och möjligheten att få visa upp och locka nya deltagare till vår fina hobby, säger Tove Corneliussen.

För barn fanns det mycket att titta på. De som ville kunde trampa tramptraktor på en snitslad bana. Musik- och kulturskolan i Brålanda hade en programpunkt där barn 7-9 år visade sin dans. Lite senare var det tid för dansuppvisning av en grupp 9-11-åringar på temat rörelse och stillhet.

ANNONS

Färgstark barnteater

Musikteater för de unga framfördes i huvudbyggnaden båda dagarna. Där hade gruppen Big Wind skapat en scen för den färgstarka berättelsen Hur ska det gå för Babette. Föreställningen utspelar sig under en dag av förberedelser inför kvällens föreställning. Klarinetter ska stämmas, röster sjungas upp, lampor torkas av, hundar matas och stressade föräldrar hanteras.

Kultur av ett annan slag stod Dalbo hushållningsgille för som bakade mjukt tunnbröd där i stort sett alla ingredienser kom från producenter på Dalboslätten. Ordförande för gillet är Maria Nilsson.

– Vi vill inspirera till mer självhushåll. Det är viktigt i dessa tider. Nuntorpsdagarna är perfekt för oss att visa upp oss, säger hon.

Nuntorpsskolan 80 år

Söndagen avrundades med ett samtal från scenen inför 80-årsjubileet av utbildningen vid Nuntorps gård senare i höst. På plats var Robert Svensson, tidigare elev på skolan, Leif Olofsson, rektor under 15 år och en av dem som byggde upp verksamheten. Deltog gjorde också Åke Andersson, tidigare elev som sedan kom tillbaka som lärare, samt Rickard Johansson, tidigare elev.

ANNONS