På Islanna bor du i en trädtopp

Vill du bo i ett litet hus i ett träd i en kohage, då är Islanna mellan Falköping och Skara nästan vid Hornborgarsjön något för dig.

ANNONS
|

På väg från parkeringen mot husen i ekkronorna leker en kattmamma med sina ungar utanför den gamla gården, där ladugården byggts om till restaurang för gästerna. Fortsätter man sedan genom kohagen ser man snart det som gör Islanna till en unik plats, gästerna sover nämligen i hus som ligger i varsinn trädkrona. Innan husen kom till hade Anne-Charlotte och Bo Ottosson som driver Islanna en mängd olika verksamheter på gården. De sålde egenodlade grönsaker, bakade bröd och ladugården fungerade som festlokal för bland annat bröllop och det var när ett brudpar undrade om det fanns någon stans att bo som de bestämde sig för att bygga den första stugan. Idén att den skulle ligga i en trädkrona fick de från Borneo, där det är vanligt att man bygger sina hus i trädtopparna.

ANNONS

– Vi är småsyskon, så vi behöver inte ta ansvar, säger Anne-Charlotte Ottosson med ett stort leende på läpparna, när hon kommenterar varför hon och hennes man får så många idéer som de vill genomföra.

Det är Bo och Anne-Charlotte som gör det mesta och det märks verkligen att de gör allt för att gästerna ska trivas, före gästerna kommer har de lagt frukt, choklad och bubbel i husen och finns det barn bland gästerna får de äppeljuice. Frukosten, den hissas upp i en korg och gästerna bjuds på hembakt ekologiskt bröd och olika delikatesser, på kvällen serveras de sen en trerätters supé.

Andrum och 7:e himlen heter de båda husen och båda ligger i samma kohage men byggda på platser så att det inte går att se det ena från det andra. Andrum byggdes först och är en liten röd stuga, det finns ström men inget rinnande vatten, så gästerna får göra sina behov på ett klassiskt utedass.

– När man står här på våren och inte våtmarken är uttorkad kan man höra grodorna sjunga, berättar Anne-Charlotte när vi står uppe på träaltanen som löper runt den lilla stugan.

7:e himlen är det större och nyaste huset och man får direkt associationer till Villa-Villekulla, när man först skymtar det mellan trädkronorna, huset är byggt för att likna grosshandlarvilla i skärgården kring sekelskiftet med influenser från tusen och en natt, det är också lite bekvämare och gästerna kan pumpa upp sitt vatten själva, precis som Andrum är också det huset inrett i mjuka färger och fönstren pryds av pelargoner. Det mest i ögonfallande är den stjärnhimmel som finns över sängen.

ANNONS

– Vi åkte runt och tittade på olika gamla trähus och sen gjorde vår son en modell i papp, när Bosse såg den sa han: "Hur fan ska jag kunna bygga det här", säger Anne-Charlotte.

Islanna är ett populärt resmål och för att inte vara uppbokade flera år framåt så startar bokningen varje år i september, de båda stugornas gästböcker vittnar också om att besökarna är imponerade av boendet. Men det är inte bara personer i närheten som checkar in, gäster har rest långt från länder som Japan, Nya Zeeland och Australien för att få bo i en av stugorna.

– Jag tycker om att resa, så när världen kommer till mig blir jag glad, säger Anne-Charlott Ottosson.

För Bo och Anne-Charlotte är det ekologiska viktigt, därför är allt som serveras ekologiskt, husen är målade i giftfri färg och alla textilier är ekologiska, till och med madrassen i sängarna är gjord av naturgummi. De flesta textilierna har skänkts av designern Gudrun Sjöden, som blev imponerad av det ekologiska tänket. Men några reklamblad som man ser på de flesta hotell, det finns inte på Islanna.

– Det är många som vill lägga reklamblad för olika aktiviteter men det har vi sagt nej till, det finns redan så mycket reklam i samhället och här ska våra gäster få lugn och ro, avslutar Anne-Charlotte Ottosson.

ANNONS

Fakta: Priser

För Andrum som är det lilla huset kostar det 1950 kronor för en natt och där ryms mellan två och fyra personer. En natt i 7:e himlen kostar 2590 kronor och där ryms det mellan två och sex personer.

Förutom frukost och sovplats ingår även en ekologisk trerätters middag, som äts i ladugården som byggts om till restaurang.

Islanna är öppet från mitten av mars till nyårsafton.

Hotellet ligger på väg 184 mellan Hornborgarsjön och Gudhems kloster.

ANNONS