Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjukvårdspersonal som arbetar med coronapatienter ska få extra betalt per arbetspass. Bild: Mikael Fritzon/TT
Sjukvårdspersonal som arbetar med coronapatienter ska få extra betalt per arbetspass. Bild: Mikael Fritzon/TT

Personal som hanterar coronapatienter får extra betalt

Medarbetare i Västra Götalandsregionen som arbetar i skyddsutrustning med inneliggande covid-19-patienter får 500 kronor i extra ersättning per arbetat pass. Det beslutade regionstyrelsen på tisdagen. Men utbetalningarna kan dröja till hösten.

På tisdagen meddelade regionstyrelsen i Västra Götaland att man har fattat ett nytt beslut gällande personal som arbetar i skyddsutrustning med inneliggande, smittsamma covid-19-patienter.

De kommer att få 500 kronor extra i ersättning per arbetat pass.

Den extra ersättningen gäller för arbetspass utförda på enheter med inneliggande covid-19- patienter från 1 april till 30 juni 2020.

Extra ersättning till personal kan dröja

Summan på 500 kronor per arbetspass är densamma för alla, oavsett yrkeskategori. Däremot omfattas inte jour- och beredskapspass.

– De som jobbar på enheter med smittade covid-19-patienter gör ett fantastiskt arbete. De arbetar under svåra förhållanden som är långt utanför det normala. Vi i regionstyrelsen vill visa vår uppskattning och ge dessa medarbetare en extra ersättning, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M), i ett pressmeddelande.

Man skriver också att utbetalningarna kan dröja till hösten:

"Ersättning till medarbetarna behöver delvis beräknas manuellt och ersättningen kommer att utbetalas senast i samband med löneutbetalning för november 2020."

Den extra ersättningen beräknas kosta uppemot 74 miljoner konor för Västra Götalandsregionen.