Personalbrist gör det tufft på förlossningen

Läget är ansträngt på förlossningen på Näl. Brist på personal har tvingat sjukhuset att stänga två rum.

ANNONS
|

Förra året föddes det rekordmånga barn på Näl, totalt fick personalen ta hand om 3 652 förlossningar. Det är en siffra som har ökat under flera år. Men i år är det mer normalt många föderskor, men det är ändå en ansträngd situation på avdelningen.

–Bemanningen är tuff hela sommaren, det är svårt att rekrytera personal, men det är inget unikt för oss utan så ser det ut i hela landet. Legitimerade barnmorskor växer inte på träd. Vår verksamhetschef beslöt att stänga två rum, när vi fick för många pass, 400 stycken, som inte kunde bemannas, säger Emma Svedung, som är avdelningschef på förlossningen.

Genom att stänga två rum, gå ner från tio till åtta, lyckas man bemanna med fyra barnmorskor per pass. I vanliga fall är man fem barnmorskor på ett pass. Tidigare var det ”vårbarnen” som var i majoritet, men sedan 2008 har det skett en förskjutning. Nu föds det flest barn i juli vilket visserligen är glädjande i sig, men det är samtidigt den svåraste bemanningstiden. Barnmorskeförbundet kräver att målet ska vara en barnmorska per födande i aktiv förlossning.

ANNONS

–2016 var ett rekordår, men i år det mer normalt. De föderskor som vi inte har möjlighet att ta emot, måste vi hänvisa till andra sjukhus. I första hand inom Västra Götalandsregionen. Men bor du nära norska gränsen, som i Strömstad, kan du få plats på norskt sjukhus. Bor du i Dalsland kanske du kan hänvisas till Karlstad om det är närmare. Men det är vårt uppdrag att hitta en plats åt dig. Under juni och juli har 15 föderskor blivit hänvisade ett annat sjukhus, och det är så det brukar se ut, säger Emma Svedung.

På BB får en omföderska, och en frisk mamma och bebis stanna 24 timmar innan hemgång. I övriga fall får man stanna till dess att det är säkert för mor och barn. Bristen på barnmorskor ska förhoppningsvis inte drabba föderskorna.

– Jag tror inte att patienten märker av en lägre närvaro av barnmorskor, de vet inte alltid vilken yrkeskategori som stöttar dem. Men vår personal märker av en högre belastning när det är färre antal barnmorskor och det kan innebära hänvisningar till andra sjukhus vilket förstås den enskilda patienten märker av.

ANNONS