Pigg 95-åring invigde 95-årsfirande Liseberg

Årets Lisebergssäsong är nu officiellt igång. Nöjesparken firar 95 år i år och uppdraget att klippa bandet vid invigningen gick till jämngamla Evert Borstam.

ANNONS
|

Prick klockan 12 på lördagen föll bandet strax innanför Lisebergs grindar, där man laddat med rosa matta, kaninballonger och såpbubblemaskiner för att skapa kalasstämning hos 95-årsfiraren. Bandklippare var alltså 95-årige Evert Borstam som bjudits in av nöjesparken.

– Jag har haft årskort i väldigt många år och förmodligen har de sorterat fram mig där: Jag fick ett brev ifrån dem om jag ville vara med och det fanns inget hinder, säger han till GP i samband med invigningen.

"Då åkte man ju allt"

Han har inte köpt något årskort för säsongen, men tror att han totalt har haft det i 30 års tid. Valet av nöjesparkens attraktioner har dock förändrats under årens lopp:

ANNONS

– När man gick hit med familjen och mindre barn då åkte man ju allt. Nu har det ju tillkommit attraktioner som kanske är "lite värre" att åka, säger Evert, som senast åkte Lisebergsbanan.

– Men de sista tjugo åren har jag i första hand inte gått hit för attraktionerna utan för konserter och titta på blommorna.

"Hon satt här varje kväll"

98-åriga Maj-Britt Jansson var också en av de som bjudits in till invigningen av nöjesparken.

– Jag är här för mammas skull, säger hon till GP.

Maj-Britts mamma Berta Andersson drev Pepparkakshuset på Liseberg under 1930-talet.

– Jag har tyvärr glömt hur många år, men jag minns att hon satt här varje kväll. En liten, liten kiosk borta vid berg- och dalbanan nästan vid andra ingången, säger Maj-Britt.

– Hon hade många bekymrade barn som kom och hade tappat sin peng. De fick någon liten godbit ifrån affären.

Försörjde tre barn

När Maj-Britt var 9 år 1929 dog hennes pappa. Mamma Berta fick ensam ta hand om Maj-Britt och hennes två äldre bröder.

– Vi bodde i ett rum och kök i en omodern lägenhet i Lunden, minns Maj-Britt.

– Då fanns inte barn- eller hyresbidrag och på Fattigvården fick hon ingen hjälp. Hon var ju inte skolad på något sätt. Liseberg var hennes liv och hon försörjde oss, sina tre barn. Jag skulle vilja talat om hur duktig hon var.

ANNONS

95-årsfirandet på nöjesparken fortsätter under lördagen med bland annat musikuppträdanden och, senare under kvällen, fyrverkeri. Samtidigt är alla attraktioner igång, förutom årets nyhet berg- och dalbanan Valkyria. Attraktionen är ännu inte färdigbyggd och kommer öppna någon gång under sommaren, enligt Lisebergspersonal.

ANNONS