”Vi vill snabbt gärna komma i gång igen till ett läge där vi kan återuppta den planerade vård som fått stå tillbaka”, säger Anders Kullbratt biträdande sjukhusdirektör i NU-sjukvården.
”Vi vill snabbt gärna komma i gång igen till ett läge där vi kan återuppta den planerade vård som fått stå tillbaka”, säger Anders Kullbratt biträdande sjukhusdirektör i NU-sjukvården. Bild: Lasse Edwartz

Planen för det ”nya normala”

Endast sex personer vårdades för konstaterad covid-19 inom NU-sjukvården på fredagen, och ingen av dem kräver intensivvård. Ett ”förvånansvärt lugnt” läge, som öppnar för återhämtning och planering av höstens återgång till planerade operationer, säger biträdande sjukhusdirektören Anders Kullbratt.

ANNONS
|

Efter nästan två veckor utan att någon enda patient behövde intensivvårdas för covid-19 bröts den positiva trenden förra veckan, när en coronapatient behövde läggas in på IVA.

Men nu är det återigen inga coronapatienter som intensivvårdas inom NU-sjukvården, som därför kan ge sina medarbetare välbehövlig vila samtidigt som man planerar för hösten.

– Det är ett förvånansvärt lugnt läge, och vi har ju få inneliggande patienter som vårdas för covid-19 även utanför intensivvårdsavdelningarna, säger Anders Kullbratt.

”Välbehövlig vila”

– Samtidigt är det ju en balansgång där vi måste vara redo att varva upp om det behövs. Men vi är tacksamma för varje dag som går nu, då våra medarbetare kan vara ute i välbehövlig vila, fortsätter han.

ANNONS

NU-sjukvården planerar sedan tidigare för en återgång till vad man kallar det ”nya normala”, och en höst där man hoppas kunna återuppta den planerade vård som fick prioriteras bort under vårens extrema läge.

Enligt Gunilla Bodén Olsson, tillförordnad områdeschef inom specialiserade operationer, siktar man på att från och med vecka 40 återigen ha full kapacitet när det kommer till planerade operationer.

– Vi har sedan i mars gått på halv kapacitet inom operationsverksamheten, och från vecka 34 går vi upp en nivå till. Det handlar framför allt om ortopedin, det är den verksamhet som fått stå mest tillbaka, säger hon.

Svårt att förutse smittans utveckling

– Vi var tvungna att göra den här prioriteringen under pandemin, eftersom intensivvården och operation hänger ihop. Det handlar om många patienter som exempelvis har ont i sin höft eller i ett knä, och har besvär som kan förvärras över tid. Därför är det viktigt att vi kan komma tillbaka till full kapacitet igen snarast möjligt.

Samtidigt medger Bodén Olsson att det är svårt att lägga helt tillförlitliga planer, på grunda av pandemins oförutsägbarhet.

– Om det blir värre igen och vi får ett nytt utbrott här, med många covid-19-patienter som vi måste ta hand om så kommer vi få tänka om. Vi vet inte vart pandemin kommer att ta vägen.

ANNONS

Coronaläget

Den 7 augusti kl. 11:00 fanns det totalt 45 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 7 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

6 personer varav 0 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

27 personer varav 4 på IVA

Sjukhusen i Väster:

5 personer varav 0 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

5 personer varav 2 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

2 personer varav 1 på IVA

Källa: VGR Data och analys

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS