Polisen övertygad: Pojkvännen mördade Wilma Andersson

I sex månader har 23-åringen nekat kategoriskt till att ha bragt Wilma Andersson om livet. Polis och åklagare är helt övertygade om något annat. Nu startar rättegången mot pojkvännen.

ANNONS
|

Under tisdagen kommer den första rättegångsdagen gällande mordet på 17-åriga Wilma Andersson att hållas i Uddevalla. Åklagare och polisen har uttryckt att de är säkra på sin sak: flickans 23-årige pojkvän är förövaren. Slutsatsen har de kommit fram till genom teknisk bevisning – men också utifrån mannens beteende under tiden kring Wilmas död.

Vi spolar tillbaka tiden till torsdagen den 14 november. Ungefär klockan fem på eftermiddagen pratade Wilma i telefon med sin mamma.

– Jag tror att hon tackade för pengar som jag hade skickat, har mamman berättat för polisen.

Det skulle bli sista gången som någon fick kontakt med tonårsflickan.

ANNONS

Hon bodde hemma hos sin pojkvän i centrala Uddevalla. Enligt pojkvännen bråkade paret samma dag som hon försvann. De ska ha gjort slut och efter det ska Wilma ha packat en väska och lämnat bostaden.

Under tisdagen påbörjas rättegången mot Wilma Anderssons misstänkte mördare. Han nekar till all inblandning i flickans död.
Under tisdagen påbörjas rättegången mot Wilma Anderssons misstänkte mördare. Han nekar till all inblandning i flickans död. Bild: Polisen

Men den uppgiften har aldrig kunnat bekräftats av någon annan.

Redan dagen efter började vänner och familj reagera på att flickan var onåbar. Men medan hennes närstående blev allt mer desperata i sitt sökande efter Wilma verkade pojkvännen ointresserad och höll sig isolerad från andra.

LÄS MER:Wilmas vän i förhör: "Hon gjorde slut dagen innan"

Wilmas misstänkte mördare har ändrat berättelsen under förhör

Redan på kvällen samma dag som Wilma försvann köpte han en tågbiljett till Göteborg med flickans bankkort. Men han hoppade av redan i Ljungskile för att börja vandra tillbaka mot Uddevalla.

Polisen plockade då upp honom på E6 efter att ha fått flera larm om en person som gick längs motorvägen.

"Killen berättar då att han hamnat i ett gruff eller slagsmål inne i Uddevalla", skrev polisen i sin avrapportering.

"Killen berättar att han blev upprörd efter detta med bråket och tänkte åka till en släkting i Göteborg med tåget och ta ledigt från jobbet några dagar, men när han kom till Ljungskile med tåget så ångrade han sig och gick av. Han ville då gå hemåt till Uddevalla."

Pojkvännen fick skjuts till Uddevalla. Vad han gjorde resten av kvällen är oklart. Men enligt honom själv, i de allra första förhöret efter han gripits misstänkt för mord, lämnade han aldrig bostaden efter att han och Wilma hade bråkat.

ANNONS
Polisen sökte efter Wilma i Ljungskile efter att pojkvännen påträffats gåendes längs med E6.
Polisen sökte efter Wilma i Ljungskile efter att pojkvännen påträffats gåendes längs med E6.

I det sista förhöret innan åtalat har han sagt något annat. Han säger då att han ska ha chansat på att Wilma hade åkt till Göteborg och därför tagit tåget. När han kom till Ljungskile ska han ha trott sig ha sett henne och därför hoppat av tåget, förklarar han.

I övrigt under förhören har han mest svarat på frågorna med "ingen kommentar".

LÄS MER:Därför inriktades sökinsatsen på Ljungskile

LÄS MER:Pojkvännen: "Jag är inte kapabel till mord"

Föräldrarna fick inte kontakt med Wilma eller hennes pojkvän

Dagen efter flickans försvinnande, fredagen den 15 november, försökte flera personer nå den spårlöst försvunna flickan. Oron växte och till slut började Wilmas familjemedlemmar försöka få tag på pojkvännen. Men han svarade inte heller.

Under lördagen åkte Wilmas pappa till lägenheten i Uddevalla. Det verkade inte vara någon hemma och han tittade in genom brevinkastet. Han såg, vad han antog vara, bland annat spår av torr lera på golvet.

Först under söndagen fick någon kontakt med pojkvännen. Wilmas mamma fick ett sms: "XX (flickans pappa reds. anm.) har ringt mig 30 gånger, har faktiskt ingen lust att prata. Vi gjorde slut i torsdags, har ingen kontakt med henne".

LÄS MER:Vittnar om svartsjuka och våldsamhet i förhållandet

"Det låg aluminiumfolie på ett bord"

Någon timme senare åkte mamman till lägenheten och blev insläppt.

– I köksfönstret såg jag papper med vad som såg ut som blod. NN (pojkvännen reds. anm.) säger att det var läppstift men det såg ut som när man torkat näsblod, har hon bland annat uttryckt i förhör.

ANNONS
Flera frivilligorganisationer anordnade flera stora sökpådrag efter Wilma Andersson.
Flera frivilligorganisationer anordnade flera stora sökpådrag efter Wilma Andersson.

Efter det åkte hon till andra personer nära Wilma för att söka svar. Men ingen visste var hennes dotter kunde vara. Tillsammans med Wilmas pappa åkte hon tillbaka till pojkvännen under kvällen.

– Jag började titta mer. Det låg aluminiumfolie på ett bord, har hon berättat för polisen.

Hon såg även bland annat Wilmas nycklar, smink, kappa och tandborste i lägenheten. Pappan reagerade även på att det såg städat ut i jämförelse med när han hade tittat in genom brevinkastet dagen innan.

Föräldrarna bad även om att få komma upp på vinden.

– Han ville egentligen inte, han såg besvärad ut men jag lyckades få honom att låsa upp. (...) han ville inte lämna oss där själva, så kändes det, har mamman sagt till polisen.

Wilmas pojkvän misstänktes snabbt för mord

Vid det här laget hade flickans försvinnande polisanmälts. Fler och fler engagerade sig och under måndagen anordnade frivillighetsorganisationen Fikk en första sökinsats efter tonårsflickan. Samtidigt kopplades polisens enhet för grova brott in.

LÄS MER:Akut sökinsats efter försvunna 17-åriga Wilma Andersson

Under tisdagen, fem dagar efter försvinnandet, greps pojkvännen misstänkt för mord. Vid en teknisk undersökning av hans bostad samma dag hittades omfattande spår av blodstänk. Ungefär en vecka senare genomsöktes huset med en specialtränad likhund från Tyskland.

Då upptäcktes beviset som visade att Wilma Andersson inte levde längre. En kroppsdel, inlindad i aluminiumfolie, hittades i en väska.

ANNONS

Hunden markerade sedan även uppe på vinden.

Sedan dess har polisen säkrat fingeravtryck från pojkvännen på aluminiumfolien som använts till kroppsdelen.

– Vi är övertygade om att Wilma dödades i lägenheten och att den misstänkte därefter gjort sig av med kroppen, berättade Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott, för Bohusläningen i samband med åtalet i mitten av maj.

LÄS MER:Här är åklagarens starkaste bevisning mot pojkvännen

Rättegången om mordet i Uddevalla startar idag

Pojkvännen fortsätter att neka till brott. Under sista förhöret med polisen innan han åtalades har han framfört en teori om att kroppsdelen kan ha placerats i lägenheten av någon annan.

– Om någon försöker sätta dit mig så finns mina fingeravtryck överallt i lägenheten, har han sagt.

På tisdagen börjar rättegången vid Uddevalla tingsrätt. Över 20 personer ska höras och processen beräknas ta omkring nio rättegångsdagar spridda över flera veckor.

Följ rapporteringen här:

LÄS MER:Fallet Wilma Andersson: Detta har hänt

Jim Westerberg, Åklagare.
Jim Westerberg, Åklagare.

Detta har hänt

14 november 2019: Den sista observationen av 17-åriga Wilma Andersson görs i Uddevalla.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, flickans pojkvän, anhålls i sin frånvaro och grips omkring en timme senare. Senare samma dag inleder polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet.

22 november: Den anhållne mannen häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott. En mindre sinnesundersökning som senare genomförs visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas. Fyndet visar att 17-åringen inte längre är i livet.

30 november: Minnestunder arrangeras, bland annat i centrala Uddevalla. Hundratals personer sluter upp vid den spontana minnesplatsen på Kungstorget.

8 december: Två ytterligare anhållna, en man och en kvinna som båda är i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefrid. De släpps dock dagen efter sedan tingsrätten inte ansett att bevisningen räcker för häktning. Misstankarna mot dem avskrivs senare.

13 maj 2020: Åtal mot den nu 23-årige mannen vid Uddevalla tingsrätt.

26 maj: Rättegången mot 23-åringen är planerad att börja.

LÄS MER:GW om Wilma-fallet: "Han kommer dömas för mord"

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS