Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i region Väst, ser en risk att vaccinbedrägerierna ökar när fler ska vaccineras. Bild: Tomas Seger
Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i region Väst, ser en risk att vaccinbedrägerierna ökar när fler ska vaccineras. Bild: Tomas Seger

Polisen tipsar: Så fintar du vaccinbedragaren

När vaccinationerna ökar tror polisen att fler äldre kommer utsättas för bedrägeriförsök. Nu går polisen i region Väst ut med handfasta tips hur du fintar bedragaren.

Under 2020 anmäldes nästan 47 000 bedrägerier till polisen i region Väst. Nu går bedrägerisektionen ut för att göra främst äldre uppmärksamma på att aldrig lämna ut personliga uppgifter till någon som tar oväntad kontakt.

– Äldre personer har ofta stort förtroende för myndigheter och i det här fallet sjukvården. Detta utnyttjar bedragarna för att förmå den äldre att logga in med bankdosa eller bank-id, säger Anna-Karin Kjellgren som är brottsförebyggare på bedrägerisektionen region Väst i en kommentar.

Polisen: Sprid informationen till alla äldre

Nu när vaccinationerna mot covid-19 tar fart så förväntas också vaccinbedrägerierna öka. Därför tipsar polisen om två tydliga tecken på att det är en vaccinbedragare som kontaktat dig:

1. Det är gratis att vaccinera sig. Om någon påstår att du ska betala är det bedrägeri.

2. Ingen från vården kommer oväntat att kontakta dig och kräva att du lämnar ut siffror från din bankdosa eller loggar in med bank-id.

– Vår önskan är att alla ska få denna information innan de eventuellt utsätts för ett försök till bedrägeri. Vi ber därför alla att tala med vänner och äldre anhöriga om att aldrig logga in på någon annans uppmaning eller lämna ut uppgifter till någon som kontaktar dem, säger Anna-Karin Kjellgren.

Tre bästa råden för att finta bedragaren

Och här är polisens tre bästa råd vad du ska göra om någon tar oväntad kontakt med dig:

1. Logga inte in!

2. Lämna inte ut siffror!

3. Lägg på luren!

Om du ändå skulle drabbas: Kontakta banken direkt om du misstänker att du har blivit utsatt för bedrägeri. Polisanmäl och ta hjälp av människor du vet att du kan lita på.