Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tony Bengtsson, kommunpolis i Uddevalla.
Tony Bengtsson, kommunpolis i Uddevalla.

Polisen varnar: Bedragare utger sig för att vara civilpolis

Polisen i Bohuslän går ut med en varning till allmänheten efter att bedragare utgett sig för att vara civilpolis och ber om personliga uppgifter när de stannar fordon med blåljus.

En man larmade under natten polis efter att ha anat oråd när han blev stoppad med blåljus vid Skogslyckan av någon som utgav sig för att vara civilpolis.

Enligt mannen ska han ha blivit tillsagd att han kört för fort och blivit krävd på legitimation. Det visade sig snart att det inte var polisen ifråga som gjort kontrollen, utan en bedragare med blåljusanordning.

Polisen går nu ut med en varning till allmänheten om att inte ge ifrån sig någon legitimation eller andra typer av värdehandling utan att först be civilpolis att legitimera sig.

– Vi ser oerhört allvarligt på det här då allmänheten tror att det är polis som de blir stannade av, säger Tony Bengtsson, kommunpolis i Uddevalla.

Äldre modell av mörk Volvo s60

Bilen ska enligt polisen sakna registreringsskyltar och ha skador på höger sida. Den beskrivs att vara mörk eller svart och är av en äldre modell av Volvo s60.

– Vi vet inte vad syftet är med att utge sig för att vara civilpolis, om det är en ’rolig grej’ eller om det rör sig om något form av bedrägeri men oavsett så är vi väldigt intresserade av iakttagelser från allmänheten, säger han.

Polisen fick under natten syn på den misstänkta bilen som ledde till en biljakt från Herrestad, via Fröland, för att sedan gå vidare ut på motorvägen mot Hogstorp, men bilen försvann.

Polisen misstänker att fler liknande händelser kan kopplas till bilen, bland annat ett larm för drygt två veckor sedan, där en annan person stannades.

– Om en civilpolis stoppar ett fordon så måste man stanna, det är ett brott annars, men kräv att polisen ifråga legitimerar sig och lämna inte ifrån dig några värdehandlingar om detta inte kan uppvisas, säger Tony Bengtsson.

Brottet att utge sig för att vara polis är föregivande av allmänställning och kan straffas med böter eller fängelse i upp till sex månader.