Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Polisens högsta prioritet: Ta reda på om rörbomben var äkta

På onsdagen pågick en stor polisinsats efter att en misstänkt rörbomb hittades i närheten av polishuset i Uddevalla. Utredningen kring händelsen fortsätter på torsdagen och polisen säger att högsta prioritet är att ta reda på om föremålet var farligt eller inte. Eventuellt kommer den misstänkta bomben att sprängas.

Det var vid elva-tiden på onsdagsförmiddagen som Uddevalla chockades av beskedet att flera kvarter spärrades av på grund av en misstänkt bomb. Ett föremål, som åtminstone byggts för att likna en rörbomb hade hittats i närheten av polishuset och kulturskolan.

Nationella bombskyddet kallades in och föremålet säkrades samt togs i beslag.

Polisen ville på onsdagen inte prata om att det eventuellt skulle kunna handla om en hotbild mot deras organisation. Minst två andra mål är också möjliga ifall det handlar om en skarpladdad bomb. Kriminalvården har häktet i samma lokaler som polisen och i närheten av platsen finns även kulturskolan.

Exakt var bomben har hittats vill polisen inte gå in på.

– Det är mycket som är otydligt. Det vi gör nu är att undersöka objektet för att se om det faktiskt varit något skarpt, säger Lars Eckerdal, polisområdeschef i Fyrbodal.

Hur organiserar ni er inom polisen på grund av en eventuell hotbild?

– Vilka säkerhetsåtgärder vi har är inget jag kan diskutera i media, säger polischefen.

Under onsdagskvällen kunde polisen inte bekräfta för polisen om bomben var äkta eller inte. Föremålet har tagits till en hemlig plats där vidare undersökning genomförs. Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson berättar att bombskyddet arbetar isolerat från övrig verksamhet på grund av arbetets känsliga och allvarliga natur.

– Det här är inget man springer igenom, utan man tar det väldigt varsamt. Personalen får absolut inte stressas och vi kan inte gå ut med var och när de undersöker föremål. En anledning till att vi inte kommunicerar med media under de här insatserna är att föremål till exempel skulle kunna vara fjärrstyrda, säger han till Bohusläningen.

Polisen kanske spränger misstänkta bomben

Det första bombgruppen tittar på är om föremålet innehåller något som är explosivt eller inte. Man tittar även på om det går säkra några eventuella spår som fingeravtryck eller dna. Om föremålet visar sig vara en äkta bomb så vill polisen även ta reda på vilken potentiell explosiv effekt den har.

– Handlar det om något explosivt vill man oftast spränga det och filma effekten. Det blir sedan bevismaterial som kan användas vid en eventuell rättegång, säger Stefan Gustavsson.

Det är alla de här stegen som polisen nu fokuserar på innan eventuella mål och motiv börjar utredas med full kraft. I nuläget rubriceras händelsen som försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Den rubriceringen kommer att ändras om föremålet visar sig vara en attrapp.

– Då kan det bli olaga hot mot grupp eller olaga hot mot person. Men mot vem eller vilka kan vi inte kommunicera nu, utredningen kommer kräva tid. Däremot kanske det kan gå relativt snabbt innan vi kan konstatera om det handlar om något farligt eller ofarligt, säger Stefan Gustavsson.

Polisen hade på onsdagskvällen inte identifierat eller gripit någon misstänkt.