Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen varnar för inbrottstjuvar som använder en särskild teknik för att ta sig in i bilar – via störande sändare slås bilnyckelns frekvens ut och bilen förblir öppen.  Bild: Lasse Edwartz
Polisen varnar för inbrottstjuvar som använder en särskild teknik för att ta sig in i bilar – via störande sändare slås bilnyckelns frekvens ut och bilen förblir öppen. Bild: Lasse Edwartz

Polisens vädjan: var uppmärksam för bilinbrott på Torp

Hittills i år har polisen fått in 13 anmälningar om bilinbrott – bara på Torp. Nu vill kommunpolis Tony Bengtsson varna besökare att vara extra uppmärksamma när de låser bilen. Flera inbrott har nämligen skett med en speciell teknik: spöksändare.
– Vi måste sluta se bilen som något slags bankfack, säger han.

Under julhelgen genomförde polisen ett samarbete med Torp köpcentrum där vakter och poliser patrullerade parkeringen. Det resulterade i noll anmälda bilinbrott mellan den 16 december och den 7 januari, berättar Tony Bengtsson. Men nu är alltså inbrotten igång igen.

Hittills i år har 13 bilinbrott anmälts som gäller bilar parkerade på Torp köpcentrum.

I ett färskt fall, berättar Tony Bengtsson, parkerade en man på köpcentrets parkering för att sedan gå in i affären och handla. En stund senare kom mannens son och parkerade i närheten, då såg han hur en man satt i pappans bil. Mannen klev sedan ur bilen och sonen såg då att det var en främling. Främlingen försvann i väg och när sonen sedan gick fram till bilen var den låst – och tömd på värdesaker.

Tony Bengtsson, kommunpolis i Uddevalla och Färgelanda. Bild: Lasse Edwartz
Tony Bengtsson, kommunpolis i Uddevalla och Färgelanda. Bild: Lasse Edwartz

"Det är ligor"

Främlingen var en inbrottstjuv som med den speciella tekniken "spöksändare" kunde ta sig in i bilen. Via en störningssändare slås signalen mellan bilen och bilnyckeln ut.

– Det är ligor som använder det här moduset, vanligtvis är det för att tillgripa hela bilen, men inte i de här fallen som vi sett. Då är det att man går igenom bilen på värdesaker, säger Tony Bengtsson kommunpolis i Uddevalla och Färgelanda.

Ligorna åker vanligtvis via E6 och besöker varje köpcentrum i bara någon halvtimme för att senare åka vidare till nästa parkering och göra inbrott.

– Det gör man för att risken för upptäckt är så mycket mindre. Man tar ett par tre bilar och sen åker man till nästa ställe, säger Tony Bengtsson.

Vädjar om vaksamhet

Polisen misstänker att tekniken använts vid tre av de totalt 13 bilinbrotten som anmälts på Torp köpcentrum hittills i år. Tekniken är inte ny, men för att inte fler bilägare ska bli lurade vädjar nu Tony Bengtsson till allmänheten att vara extra uppmärksamma när man låser bilen.

– Folk behöver inte bli helnojiga. Men när du låser bilen så kolla snett med blicken runtomkring dig, är det någon i närheten som inte verkar ha en annan uppgift? När du låst bilen så stanna kvar och se så att den verkligen är låst. Misstänker du att någon står med spöksändare är det ett pågående brott – då ska du ringa 112.

Prylen som använts liknar utseendet av en gammal mobiltelefon med antenn, men det finns nyare tekniker och de kan se annorlunda ut, berättar Tony Bengtsson.

– Det är fantasi, det kan vara en cigarettändare i bilen intill också.

"Sluta se bilen som ett bankfack"

En brasklapp från polisen är att folk ska bli bättre på att inte förvara värdesaker i sina bilar. Tjuvarna är ute efter allt av värde, främst teknikprylar så som datorer och telefoner.

– Det är otroligt vad folk förvarar sådana saker i bilen. Man ska inte göra tjuven den tjänsten att förvara värdesaker i bilen, vi måste alla se till att vara rädda om våra saker och inte se bilen som något slags bankfack.