Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Med den erbjudna ”hjälpen” får bedragaren tillgång till dina pengar genom att föra över pengar från dina konton”, skriver polisen. Bild: Jessica Gow/TT
”Med den erbjudna ”hjälpen” får bedragaren tillgång till dina pengar genom att föra över pengar från dina konton”, skriver polisen. Bild: Jessica Gow/TT

Polisens varning: Swish-bedragare

Ett samtal som varnar för ett pågående bedrägeri kan vara ett pågående bedrägeri i sig. Detta varnar polisen för.
”Med den erbjudna ”hjälpen” får bedragaren tillgång till dina pengar”, skriver polisen.

Det finns många olika former av bedrägeri och med dem ännu fler metoder. Men nu varnar polisen för ett tillvägagångssätt som har börjat att sticka ut ur mängden:

”Bedragaren ringer dig och uppger sig vara från bank, kreditinstitut eller myndighet, och berättar att du är utsatt för ett pågående bedrägeri, att det håller på att försvinna pengar från ditt konto”, skriver polisen i sin varning.

Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen i region Väst, förklarar att informationen online är ett av sätten de arbetar på för att försvåra för bedragarna.

– Vi är ute och brottsförebygger genom att gå ut med den här typen av information, säger han.

Uppmanas att gå in på Swish

Genom att gå in på Swish, eller genom att använda sitt mobila bank-id, kan det ovetande brottsoffret med uppringarens hjälp stoppa transaktionen, sägs det. Efter det steget ges den utsatte ytterligare instruktioner.

”Med den erbjudna ”hjälpen” får bedragaren tillgång till dina pengar genom att föra över pengar från dina konton”, fortsätter polisen.

Flera sätt att skydda sig på

Polisen radar nu upp en mängd råd, som den som vill skydda sig från bedragarna uppmanas att följa. Bland annat ska man aldrig använda sin bankdosa eller sitt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar en.

Polisens råd till den som vill skydda sig från bedrägeri:

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.

• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

• Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Källa: Polisen.