Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prime livings tomt (där de byggde temporära bostäder) ska enligt uppgift se ut som en soptipp. De har fått vite av kommunen och hotar samtidigt kommunen med motstämning på hundratals miljoner.  Bild: Anders Ylander
Prime livings tomt (där de byggde temporära bostäder) ska enligt uppgift se ut som en soptipp. De har fått vite av kommunen och hotar samtidigt kommunen med motstämning på hundratals miljoner. Bild: Anders Ylander

Prime Living kräver mångmiljonbelopp av Göteborg

Prime Living går till motattack mot Göteborgs stad. Nu kräver bolaget staden på totalt över 300 miljoner kronor. Som bevis lägger de fram det de menar är en garanti för byggplanerna från kommunen.

Prime Livings planer på att bygga temporära bostäder vid Ramberget på Hisingen har grusats i flera omgångar. Vid Herkulesgatan står modulhusen kvar och trots att kommunen krävt att marken ska återställas ser det fortfarande ut som en byggarbetsplats.

LÄS MER: Kommunen vill ha bort Prime Living

I höst väntas tvisten tas upp i rätten efter att Göteborgs stad begärt att arrenderätten ska förverkas. Och Prime Living har nu svarat med en genstämning mot kommunen.

Svaret: Kräver staden på flera hundra miljoner

Bolaget kräver 235 miljoner kronor för intrång i näringsverksamhet och nästan 80 miljoner kronor för förlust av intäkter.

I andra hand vill de att staden ska betala 75 miljoner för kostnader.

Göteborgs fastighetsdirektör Martin Öbo är inte förvånad.

– Visst är det jättestora belopp, men det är ungefär vad de har sagt tidigare. Däremot är det tråkigt att det går till domstol. Det kommer kosta tid och pengar för båda parter samtidigt som modulerna står och ser anskrämliga ut. Det drabbar ju ytterst göteborgarna, säger han.

”Obegriplig” underskrift läggs fram som bevis

I sin genstämning hänvisar Prime Living bland annat till en omtvistad garanti undertecknad av Jahja Zeqiraj, tidigare ordförande i fastighetsnämnden.

LÄS MER: Göteborg krävs på 240 miljoner efter Zeqirajs ”obegripliga” underskrift

LÄS MER: Kommunen rustar för strid om påstådd garanti

Handlingen skickades in till kommunen av Prime Livings advokat och har förbryllat tjänstemännen. Jahja Zeqiraj hade för det första inget mandat att bestämma vilka beslut byggnadsnämnden och stadsbyggnadskontoret ska fatta.

Det innehåller också en formulering om att kommunen garanterar att det beslutade tidsbegränsade bygglovet inte rivs upp av domstol.

Jahja Zeqiraj har lämnat politiken och hänvisar till att han inte är någon part i målet.

– Jag vill inte kommentera ärendet överhuvudtaget, säger han.

Kommunen har anlitat jurister för att göra en bedömning av vilken tyngd handlingen kan ha i tvisten.

– När det här dök upp blev jag väldigt förvånad. Men vi har både tittat på det själva och låtit externa jurister bedöma relevansen. Vi bedömer samfällt att det är mycket låg sannolikhet att det kan ligga till grund för ett stort skadestånd, säger Martin Öbo.

Fastighetsdirektören: ”Jag är inte speciellt orolig”

Kommunen har inte haft några möten med Prime living sedan i höstas och senare i år kommer frågan avgöras i Hyres- och arrendenämnden. GP har sökt företagets VD, Lars Wikström, och fortsätter att söka honom för en kommentar.

Martin Öbo är dock inte särskilt bekymrad över mångmiljonkraven.

– Jag är inte speciellt orolig för att det här kan bli en mångmiljonsmäll för Göteborgs kommun. Nej det är jag inte, säger han.