Sjukhusdirektör Björn Järbur menar att en omfattande arbetskraftsbrist påverkar alla branscher i hela Sverige, inte minst sjukvården.
Sjukhusdirektör Björn Järbur menar att en omfattande arbetskraftsbrist påverkar alla branscher i hela Sverige, inte minst sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Psykiatriavdelning tvingas stänga – sjukhusdirektören: ”Inte sjukvården det är fel på”

Vuxenpsykiatriavdelningen 67 på Näl stänger på helgerna och fram till den 31 oktober. Enligt sjukhusledningen handlar det om en omfattande brist på arbetskraft.
– Det som har hänt på avdelning 67 är att några medarbetare sagt upp sig och det sticker inte ut. Det är inte sjukvården det är fel på utan hela befolkningsstrukturen, menar Björn Järbur, sjukhusdirektör i NU-sjukvården.

ANNONS
|

Bristen på sjuksköterskor har gjort att sjukhusledningen stänger vuxenpsykiatriavdelningen 67 på Näl under helgerna fram till sista oktober, något P4 Väst var först att rapportera.

Enligt sjukhusledningen innebär det att vissa patienter inte kan skrivas ut och att vissa tillfälligt kommer att behöva föras över till annan allmänpsykiatrisk avdelning.

– På avdelning 67 är det några medarbetare som har sagt upp sig, men vi har tittat på statistiken och det är ungefär lika många som sagt upp sig som de senaste 10 åren. Det sticker inte ut och det är inte sjukvården som är problemet, utan det är befolkningsstrukturen. Det är färre som går på gymnasiet och högskolan, säger Björn Järbur.

ANNONS

Sjukhusdirektören menar att efterfrågan och behovet av offentlig service är större än vad tillgången på arbetskraften är.

– Det är en obalans som är likadan i hela Sverige.

Hur ska ni göra för att locka sjuksköterskor när det är en stor brist på utbildad arbetskraft?

– Just i det här fallet så har vi redan gjort det, de är rekryterade och kommer att skriva på inom kort. Från och med 1 november är vi fullbemannade så att vi kan öppna upp sju-dygnsvård på avdelning 67 igen.

Hur kommer det här påverka patienterna under tiden?

– När det gäller vården så är det vår tro att vi kan bedriva det ganska långt genom fem-dygnsvård. Det är inte akuta patienter som kommer till avdelning 67, utan de skrivs in för att få en behandling, så vi kan planera vården på ett klokt sätt.

Enligt Järbur kan det komma att hända att någon patient behöver heldygnsvård, men de patienterna kommer skrivas ut och flyttas på fredagseftermiddagen.

– Det är inget konstigt i det. Vi flyttar patienter någon gång emellanåt. Det finns en grundplan och det finns en plan för om den inte fungerar.

”Ingen fråga om psykiatrin utan arbetskraftsbrist”

Sjukhusdirektören återkommer till sitt resonemang om arbetskraftsbristen, som han menar hamnat i skymundan i den politiska debatten.

ANNONS

– Det här är ingen fråga om psykiatrin utan om den arbetskraftsbrist som vi har i hela Sverige. Varje dag hör vi nya branscher som beskriver sina svårigheter och vi pratar inte så mycket om det. Häromdan var det golvläggare, och vi behöver bygga nya hus men vi behöver också ha en fungerade sjukvård.

– Om det har vi ingen riktigt politisk diskussion, som borde vara mycket mer angelägen utifrån mitt perspektiv.

Om det är ett så stort problem, varför lyfter du inte det på politisk nivå?

– Jag gör det varje gång jag får chansen, men det finns andra frågor som står högre upp på agendan. Det är min bild, säger Björn Järbur.

LÄS MER:Akut läge för akuten på Näl

LÄS MER:Larmet från akuten – väntat tre dygn på vårdplats

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS