Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larm om villabrand drog flera resurser till Färgelanda under lördagseftermiddagen som visade sig vara falsklarm. Bild: Erik Zienau
Larm om villabrand drog flera resurser till Färgelanda under lördagseftermiddagen som visade sig vara falsklarm. Bild: Erik Zienau

Räddningstjänstens uppmaning: ”Elda inte i mörkret”

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades under eftermiddagen till en adress i Färgelanda efter larm om en villabrand. Väl på plats visade det sig vara en kontrollerad eldning. Nu vädjar räddningstjänsten till allmänheten att inte elda i mörkret.
– Det blir ett sådant resursslöseri, säger Johan Ytterberg, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Att någon eldar löv och grenar på sin tomt är ingen ovanlig syn, men när mörkret faller är det lätt att en kontrollerad eldning på långt håll misstas för en riktig brand.

För räddningstjänstens del måste alla larm betraktas som skarpa tills motsatsen har bevisats. Det blev därför ett stort pådrag med tre brandbilar varav en tankbil, polis och ambulans som under lördagseftermiddagen körde i hast till en adress i Färgelanda efter larm om brand.

Väl på plats kunde man konstatera att det rörde sig om ett falskt larm och att ingen behövde hjälp på platsen. Att räddningstjänsten inte behövs är av naturliga skäl en bra sak, men genererar samtidigt en frustration hos räddningstjänsten då enheter uppehålls när de kan behövas på annat håll.

– Det är så onödigt att elda i mörkret. Om jag får skicka med en uppmaning så är det att människor ska tänka på det. För det blir lätt sådana här missförstånd och blir ett sådant resursslöseri. Det gäller inte bara oss, utan även polis och ambulans som kan behövas på andra ställen, säger Johan Ytterberg, vakthavande befäl på räddningstjänsten.