Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För fas 4, där 770 000 personer i regionen ska få sitt vaccin, kommer Rådahallen i Mellerud användas. Bild: Gabriel Andersson
För fas 4, där 770 000 personer i regionen ska få sitt vaccin, kommer Rådahallen i Mellerud användas. Bild: Gabriel Andersson

Rådahallen blir vaccinationslokal

Under onsdagen kom Västra Götalandsregionen med en uppdatering kring lokaler som kommer användas till vaccinering under fas 4 – med på listan, Rådahallen i Mellerud.

När fas 4 och massvaccineringen mot covid 19 drar igång i Västra Götalandsregionen ska runt 200 lokaler stå klara som vaccinationscentraler. Det handlar om allt från sporthallar och arenor till köpcentrum och industrier.

Arbetet med att få fram dessa lokaler har pågått i flera månader då många kriterier behöver uppfyllas.

”Det är ett stort jobb att få fram passande lokaler som uppfyller alla krav så att vaccineringen blir så smidig och säker som möjligt”, säger Anna Hedman, som håller ihop arbetet i vaccinationskansliet, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Vaccineringen på Nevs är igång

LÄS MER: Beskedet: Nu kan 60-åringar vaccineras

Rådahallen i Mellerud

Under onsdagen gick regionen ut med 12 av de lokaler som kommer användas under fas 4. Bland de finns Nevs i Trollhättan och Arenan i Vänersborg, som även tidigare använts för vaccinering. Under fas 4 ska även Rådahallen i Mellerud användas.

”Vi kommer att ha tillräcklig kapacitet och jämnt fördelat i Västra Götaland så att människor inte ska behöva förflytta sig längre än nödvändigt för sin vaccination”, säger Anna Hedman i pressmeddelandet.

”VGR har skrivit avtal med 18 externa vaccinatörer till fas fyra. Därtill kommer vårdcentraler, företagshälsovård och sjukhus”, går att läsa i pressmeddelandet

LÄS MER: Efter ålderssänkningen - fullbokad vaccinering

Fas 4

Som det ser ut nu planerar man att starta bokningen inför fas fyra under vecka 20, då ska personer som är 18 år och äldre och som inte prioriterats i tidigare faser, kunna få sitt vaccin. Det rör sig sammanlagt om runt 770 000 personer som ska få sitt vaccin under fas 4.

När fas 4 närmar sig kommer hela listan med vaccinationsställen finnas tillgänglig på 1177.se.

LÄS MER: Här får Hanne sitt vaccin: "Äntligen!”

Krav på de lokaler som ska användas under massvaccineringen:

• De behöver ha tillräckligt stor yta för att förhindra köbildning både före och efter vaccinationen. Du ska kunna ta dig både dit och därifrån utan risk att hamna i trängsel.

• Man behöver få plats med både förväntrum, vaccinationsbås och efterväntrum med säkerhetsavstånd till andra som väntar. Den som vaccinerats behöver vänta och övervakas i 15 minuter i avvaktan på eventuella reaktioner.

• De behöver ha tillräcklig storlek och höjd för att transportfordon ska kunna köra in och leverera vaccin på ett säkert sätt.

• Det måste finnas ändamålsenliga och säkra utrymmen för förvaring av vaccin.

• Vaccinet måste kunna förvaras kylt på ett säkert sätt.

• Det behöver finnas lämpliga personalutrymmen

• Toaletter till personal och besökande

• En särskild plats att fylla i hälsodeklaration för dem som inte gjort det i förväg.

• På större platser behövs värdar som guidar.

• De fåtal ställen där man ska ha drive through behöver det finnas gott om parkeringsplatser både inför och efter vaccinering.