Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rederi vill starta pendeltrafik via Vänern

Ett större rederi vill nu slå sig in på containertrafikmarknaden på Trollhätte kanal och Vänern. Svenska Orientlinjen vill starta pendeltrafik mellan Göteborg och Kristinehamn och konkurrera med transporter på järnväg och landsväg.

Det var Sjöfartstidningen som var först med att rapportera om rederiets affärsidé. Tanken är att främst konkurrera med järnväg och landsväg, på ett miljöeffektivt sätt. Det skulle i så fall Sveriges första sjöfartsbaserade containerpendel inrikes.

Och redan till våren tror man att planerna kan komma att förverkligas. Svenska Orientlinjen, som tidigare var en del av Broströmskoncernen, letar just nu efter ett fartyg som kan bära minst 120 containers. Fartyget får dessutom vara max 88 meter, vilket är maxlängden för slussarna i Göta älv.

Två avgångar i veckan i respektive riktning har man tänkt. Just nu håller man också på att jobba ihop ett stort antal speditörer och andra intressenter, ända upp till Dalarna.

– Men vi har fått bra respons och vi tror att vi kommer få lönsamhet i projektet. Även politiker från regionerna kring norra Vänern har varit positiva, säger