Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen öppnar för 500 personer utomhus

Nu kommer positiva besked för sport- och kulturbranschen. I en remiss öppnar regeringen för att 500 personer kan få besöka evenemang utomhus.

Från den 17 maj kan det vara tillåtet för 500 personer att besöka sport- och kulturevenemang med anvisade platser utomhus. Det föreslår nu regeringen i en remiss enligt Sveriges radio Ekot.

– Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt att hålla avstånd och använda anvisande sittplatser, säger kulturminister Amanda Lind till ekot.

Hon påpekar att det kan röra sig om allt från fotbollsmatcher, till utomhusteater och konserter. Det väsentliga enligt ministern är att det går att hålla avstånd på de utpekade platserna. Trots beskedet är det fortfarande inte helt självklart att bli av. Riskerna är fortfarande stora.

– Det förutsätter att vi har en betydligt lägre smittspridningen än vi har i dag. Det är den sjuttonde som är Folkhälsomyndighetens förslag så här långt. Har vi en minskande smittspridning hoppas vi kunna hålla det, säger socialminister Lena Hallengren till radiokanalen.

Folkhälsomyndigheten ska ta fram riktlinjer till arrangörerna. I övrigt säger de föreslagna rekommendationerna att 50 ska kunna delta inomhus med anvisade sittplatser och 100 utomhus om det inte finns anvisade platser. För motionslopp och liknande ska det vara ett maxtak på 150 utövare.

Texten uppdateras.