Regionchefer slår Reinfeldts lön med råge

Sedan TTELA publicerade uppgifterna om Ann-Sofi Lodins lön som ny regiondirektör har kritiken mot regionstyrelsen varit hård på insändarsidor och på webben. I dag publicerar vi en jämförelse där det visar sig att regionchefens lönepost nästan fördubblats under de senaste tio åren, och lämnat statsministern långt bakom sig.

ANNONS
|

När Göran Persson var statsminister för tio år sedan hade han en månadslön på 100 000 kronor, tio tusenlappar mer än den dåvarande regionchefen i Västra Götaland. I dag har statsministern 144 000 kronor i månadslön, medan den tillträdande regionchefen Ann-Sofi Lodin får 170 000 kronor i månaden. Löneposten för regiondirektören har alltså ökat med 80 000 kronor, eller cirka 90 procent.

Under samma tioårsperiod har Anna Aldeborg varit fackligt förtroendevald för Vårdförbundet inom NU-sjukvården. Hon säger att regiondirektörens lön säkert är baserad på god kompetens, men är mycket kritisk mot chefspostens procentuella löneökning.

– Vi tycker att den här utveckligen är skrämmande. Om man tittar på vad våra medlemmar får i löneökning, så handlar det om två eller kanske bara en procent, säger hon.

ANNONS

Känner sig påhoppad Många av läsarkommentarerna på ttela.se riktar sig direkt till regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S). Signaturen Janne frågar till exempel: "Gert-Inge, tillhör du nu den politiska adeln och har tappat fotfästet totalt? Du är väl trots allt sosse i grund och botten, eller är ditt uppdrag enbart en karriärväg för dig?".

Gert-Inge Andersson betonar att han tar ansvar för sin del i beslutet, men säger också att beslutet godkänts av alla andra i regionstyrelsen. Han säger också att han känner sig påhoppad, och att han blir illa berörd av att så många riktat in sig på honom som person.

– Det är inte jag som person som styrt lönebildningen. Jag tycker att det är en nästan oförskämt hög lön, men jag kan inte styra hur marknaden ser ut. Vi kan inte gå tillbaka till den lön som uppdraget hade för tio år sedan, för då får vi ingen som söker tjänsten. Jag och mina kollegor i regionstyrelsen måste ta ansvar för regionen och se till att vi får en så bra chef som möjligt, säger han.

Kraftigt höjda löner Även i de andra stora regionerna har cheferna fått kraftigt höjda löner de senaste tio åren. I Skåne har regiondirektören Sören Olofsson, som tidigare var chef för landstinget i Stockholm, 175 000 kronor i månadslön, vilket är mer än en fördubbling jämfört med vad hans företrädare hade 2001. Precis som Ann–Sofi Lodin har Olofsson en bakgrund inom den privata vårdsektorn.

ANNONS

Anna Aldeborg på Vårdförbundet jämför chefernas löneökningar med sjuksköterskornas mer blygsamma löneutveckling.

– Vi har också ett väldigt stort ansvar och hög kompetens. Vi har gått tre år på högskola, och fått en ökad arbetsbelastning då vi är färre sjuksköterskor som nu ska ge god och säker vård. Inte ger det oss lön därefter, säger hon.

"Gert-Inge, tillhör du nu den politiska adeln och har tappat fotfästet totalt? Du är väl trots allt sosse i grund och botten, eller är ditt uppdrag enbart en karriärväg för dig? Vilken marknad jämför du med? Inte privata näringslivet hoppas jag, för i detta fall är det skattebetalarna som får stå för kostnaden. Jag förväntar mig att du kan försvara denna lönenivå inför oss skattebetalare och förklara vad vi får för pengarna. Om du inte stoppar detta så hoppas jag du blir anmäld för tjänstefel och får lämna ditt uppdrag."

/Janne

"170000 kronor i månaden! Har svårt att tänka mig någon som är värd alla dessa pengar. Inte kul att som jag själv vara egen företagare och slita som ett as för att skatta ihop till sådana här löner. Nej nu är det slut på det, man kan ju "styra" sina intäkter och därmed hur mycket som går i skatt och från och med nu blir det inte mycket över till vare sig Gert-Inge eller Anders Borg."

/Kalle Snålvarg

"Man blir så trött på att höra att marknaden är sådan. Är själv arbetslös och sjukskriven. Hur är marknaden för oss? "

/Förbannad

"Alltid lika tröttsamt och närmast parodiskt med detta förakt mot karriärsmänniskor som är beredda att ta ansvar för våra samhällsbärnade institutioner. Självklart ska en kvinna eller man med kompetensen att styra över tiotusentals medarbetare och ta ansvar för en av de viktigaste instanserna i vårt välfärdssamhälle ha en hög lön. Sex gånger mer än en sjuksköterska framstår nästan i underkant om man jämför med ansvar, kompetens och framförallt efterfrågan där sjuksköterskor finns arbetslösa i oräknelighet medan de endast finns ett fåtal med den kompetens som krävs för att styra över en storregions sjukvård.

/Bacon

ANNONS