Regionen gör inköp med socialt ansvar

Ambitionerna är goda, men dialogen borde vara bättre med facken. Det är kontentan i Fair Trade Centers analys av landstingens arbete med sociala och etiska riktlinjer för inköp. 

ANNONS
|

Stockholm, Västra Götaland och Skåne har varit först ute med etiska krav, som exempelvis att inga produkter ska vara gjorda av barnarbetare. – Bryter man mot de mänskliga rättigheterna är det inte acceptabelt, säger Wiveca Reimers, miljöstrateg på Västra Götalandsregionen. Landstingen i Sverige köper varor för minst 120 miljarder kronor per år, ­alltifrån skalpeller till ­avancerad teknisk utrustning. Många produkter är tillverkade i låglöneländer: saxar, kirurginstrument, kläder och arbetshandskar till exempel.

– Offentliga myndigheter måste vara medvetna om att de är aktörer på en global marknad, säger Minna Janusson, projektledare och författare till rapporten.

De inköp som görs från låglöneländer har en direkt påverkan på arbetarnas löner och arbetsförhållanden, därför är det viktigt med etiska riktlinjer, anser Fair Trade Center.

ANNONS

Minimilön

Västra Götalandsregionen har en gemensam så kallad uppförandekod med Stockholm och Skåne. I den står det bland annat att producenterna inte får bryta mot internationella regler om barnarbete, fackliga rättigheter och arbetstider. Lönen till arbetarna får inte understiga minimilönen, men det är en bestämmelse som Fair Trade Center anser borde skärpas till att lönen ska vara en så kallad levnadslön. I en femtedel av världens länder är minilönen mindre än FN:s fattigdomsgräns på två dollar per dag.

Landstingen – och även andra inköpare – borde samarbeta mer med de fackliga organisationerna när riktlinjerna ska formuleras, anser Minna Janusson.

– Det handlar ju om arbetarnas förhållanden, de är en naturlig part att prata med, säger hon. De har också många internationella kontakter.

Västra Götalandsregionen har just genomfört en stor upphandling av textilier. Där har regionen sett att riktlinjerna gjort skillnad.

Stor skillnad

– Jag har varit på plats i Indien och inspekterat och det har blivit en stor skillnad sedan 2007, säger Wiveca Reimers. Vår leverantör har gjort förbättringar i fabriken och färgeriet var väldigt modernt och anslutet till en reningsanläggning.

Att producenterna ska följa etiska riktlinjer har inte påverkat priset nämnvärt. Däremot har regionen satsat på att använda ekologisk bomull och det har blivit dyrare.

ANNONS

Nu ska de tre landstingen enas om hur de ska göra uppföljningar av riktlinjerna. Besök på plats hos producenterna är en del av uppföljningsarbetet.

– Det är viktigt att man tar ett ansvar för hela kedjan, ända till producenterna säger Wiveca Reimers.

14 landsting har uppförandekoder för vissa varugrupper. I Västra Götaland använder man sådana för inköp av textilier, kirurgiska instrument, handskar, sprutor, kanyler, operations- och förbandsprodukter. Regionen undersöker möjligheten att uppförandekoden även ska gälla inköp av läkemedel.

Uppförandekoden säger att producenterna ska följa en rad konventioner som är beslutade av International Labor Organisation, FN:s arbetsmarknadsorganisation. Dessutom finns det riktlinjer om miljö, hälsa och säkerhet för arbetstagarna.

Källa: www.fairtrade

center.se

ANNONS