Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Regionen stoppar samarbete – upphandling kan ha varit riggad

Efter att SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att upphandlingen gällande det nya digitala verktyget på vårdcentraler i regionerna Skåne och Västra Götaland kan vara riggat i förväg, stoppar nu Västra Götalandsregionen affären – något Region Skåne gjorde redan i fredags.

Efter att SVT:s Uppdrag granskning tittat närmare på en upphandlingen mellan Region Skåne och en leverantör av sjukhusutrustning, stoppade regionen i fredags allt samarbete med leverantören. Västra Götalandsregionen, som gett Region Skåne fullmakt att sköta upphandlingen åt deras vägnar, meddelade under måndagen att de gör samma sak.

– Vi har kommit fram till att vi parkerar allt pågående samarbete med det aktuella företaget. Beslut om nästa steg kommer vi att ta när resultatet av utredningen som region Skåne drar igång, när det är tillgängligt, säger Lars Loftäng, avdelningschef för koncerninköp inom Västra Götalandsregionen till SVT Nyheter.

"Hjälpt till med känslig information"

Värdet på affären når upp till omkring 600 miljoner kronor, enligt SVT. Leverantören skulle tillgodose alla offentligt ägda vårdcentraler i Skåne och Västra Götaland med digitala verktyg som skulle hjälpa vårdpersonal i fastställandet av diagnoser och behandling.

Det som SVT:s Uppdrag gransknings arbete avslöjat är att anställda i Region Skåne ska ha hjälpt den aktuella leverantören med "känslig information" före upphandlingen.

Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne, säger till SVT att man är skyldig sina skattebetalare att agera snabbt i den här frågan.

– Bara en misstanke om att upphandlingen inte gått rätt till gör att vi måste avbryta, säger han.