Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regionens nya chef
 får superlön

I höst tillträder Ann-Sofi Lodin som ny regiondirektör i Västra Götaland. Hon får en månadslön på 170 000 kronor, vilket är en höjning med drygt tjugo procent jämfört med den tidigare direktörens lön. – Det är så marknaden ser ut, säger regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson.

När nuvarande region­direktör Johan Assarsson började sitt arbete 2004 hade han en lön på 120 000 kronor i månaden. Efter sju år på posten har han nu 20 000 kronor mer, alltså 140 000.

När Ann-Sofi Lodin börjar som direktör stiger lönekostnaden för regionen rejält.

Direktörspostens löneförhöjning på 30 000 kronor genomförs dessutom samtidigt den regionfinansierade NU-sjukvården måste spara pengar. Personalen inom NU-sjukvården har minskat med 13 procent de senaste fyra åren.

Miljonfallskärm

Gert-Inge Andersson, som själv rekryterat Lodin och godkänt hennes lön, säger till TTELA att han tycker att den nya regionchefen får en otroligt bra lön.

– Vi hade en diskussion om det när vi anställde henne. Jag har förståelse för att man kan ha åsikter om det, men det är så 
här marknaden ser ut på den här nivån, säger han.

Förutom sin månadslön får Ann-Sofi Lodin ett pensionsavtal där regionen betalar en premie på 25 procent av årslönen.

Om hon inte sköter sitt uppdrag och sägs upp får hon dessutom drygt tre miljoner kronor i fallskärm.

Enligt Gert-Inge Andersson blir dock den egentliga kostnadsökningen när regionen byter chef 15 000 kronor i månaden. Detta eftersom Assarsson har ett mer generöst pensionsavtal än Lodin.

Lämnar uppdrag

I dagsläget arbetar Lodin som vd för företaget Carema sjukvård. Gert-Inge Andersson menar att hennes nya lön står i relation till de löner hon tidigare haft.

– Lönerna är i allmänhet högre när det är privat bransch. Jag tror inte att det finns en enda människa på denna jord som vill gå ner i lön när de får ett nytt jobb, säger han.

Lodin har totalt sett uppdrag i 25 olika bolag, samtliga inom vårdsektorn. Enligt anställningsavtalet med Västra Götalandsregionen måste hon lämna samtliga uppdrag innan hon kan börja sin nya anställning.

– Vi är helt överens om att hon inte ska ha några större sidouppdrag. Hon har själv sagt till mig att det vore fel om hon sitter i styrelsen för flera vårdföretag samtidigt som hon är chef för regionen, säger Gert-Inge Andersson.

Svarar inte

När TTELA når Ann-Sofi Lodin vill hon inte svara på frågan om vad hon själv tycker om sin lön.

– Jag har inga kommentarer till det. Jag har inte ens börjat på jobbet, säger hon.

Enligt anställningsavtalet ska Ann-Sofie Lodin inte börja arbeta i regionen förrän 10 december. Gert-Inge Andersson ser dock gärna att hon börjar tidigare:

– Vi ska försöka få Ann-Sofi att börja redan första oktober, säger han.

Fotnot: En genomsnittlig sjuksköterskelön ligger på 27 000 kronor i månaden.