Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Rekommendationen: Munskydd i vårdlokaler

Västra Götalandsregionen rekommenderar nu att använda munskydd i samtliga vårdlokaler i regionen. Det gäller både personal, besökare och patienter.

Under torsdagen inför Västra Götalandsregionen en tillfällig rekommendation att använda munskydd i vårdlokaler, skriver regionen i ett pressmeddelande. Den nya rekommendationen införs successivt under de närmaste dagarna.

Rekommendationen gäller personal, besökare och patienter, medan barn och ungdomar under 16 år undantas. Det gör även personer ”som av olika skäl inte kan använda munskydd.”

– ­Syftet med åtgärden är att ytterligare försöka minska smittspridningen inom vård och omsorg, säger Ingemar Qvarfordt, hygienläkare och medicinsk rådgivare på Västra Götalandsregionen, i pressmeddelandet.

Munskydd kommer att delas ut till ”alla som behöver besöka, vårdas eller arbeta i lokaler för vård och omsorg”, men endast ett åt gången.

Införs successivt i NU-sjukvården

Även inom NU-sjukvården kommer man att dela ut munskydd. Där börjar åtgärderna införas först den 8 januari. Dock beräknar de att det kommer dröja till vecka tre innan alla åtgärder är genomförda.

Munskydden kommer att erbjudas vid inpassering vid sjukhusentrén eller öppenvårdsmottagningen.

Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör inom NU-sjukvården, manar dock till att man fortsatt följer de allmänna råden.

− Det viktigaste vi alla kan göra för att minska smittspridningen är dock att fortsätta följa de allmänna råden, säger Anders Kullbratt i ett pressmeddelande.

Source control

Munskydden ses som en så kallad ”source control”. Det innebär att man använder munskydden för att inte smitta andra, snarare än att skydda sig själv mot smitta.

– Jag tror många missförstår skillnaden på andningsskydd och kirurgiska munskydd. Andningsskydden är till för att skydda mot smittan. Det sitter som en ventil på dem där luft kommer ut och den strålen luft som kommer ut där kan innehålla allt möjligt, menar Björn Järbur, sjukhusdirektör inom NU-sjukvården.

– De kirurgiska munskydden används för soruce control, alltså för att man inte ska sprida någon smitta vidare. Så det är två vitt skilda saker. Men munskyddet är det sista steget vi tar till. Riktlinjerna är fortfarande det viktigaste, poängterar Björn Järbur.