Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Rekordet krossat: 27 044 nya coronafall i Västra Götaland på en vecka

Förra veckan upptäcktes 27 044 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Den förra rekordnoteringen under pandemin, på drygt 8 000 fall, är därmed krossad.

Smittspridningen av covid-19 har rusat i Västra Götaland på kort tid. Västra Götalandsregionen skriver i ett pressmeddelande att så många som 27 044 personer förra veckan testade positivt för covid-19. Det motsvarar en ökning med 243 procent mot veckan innan, då smittan redan hade börjat öka kraftigt.

Noteringen är den klart högsta under pandemin. Det förra rekordet var vecka 51 år 2020, då 8 222 personer i Västra Götaland testade positivt.

– Vi ser nu en mycket snabb smittspridning i hela regionen och i alla åldersgrupper. Har du inte vaccinerat dig så gör det! Ta den tredje dosen så snart du kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Nya restriktioner införs

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade under måndagen nya restriktioner och rekommendationer som träder i kraft den här veckan, med anledning av det förvärrade smittoläget.

– Min uppmaning är att alla gör sitt yttersta för att följa de nya nationella rekommendationerna, säger Thomas Wahlberg.

Förra veckan utfördes också rekordmånga tester i regionen, 93 417 stycken. Omkring 29 procent av dem var alltså positiva för covid-19, vilket är en mycket hög andel. Den tidigare toppnoteringen för testningen var på 66 000 utförda tester, veckan innan påsken 2021.

Iva-patienter har inte ökat än

Den nya, smittsamma virusvarianten omikron tros vara en av de stora orsakerna till att smittan skenar. Än så länge har vårdbelastningen på de resurskrävande intensivvårdsavdelningarna (iva) dock inte sett i närheten av samma utveckling.

Den senaste uppdateringen, från måndagen, visar att 227 patienter låg på regionens sjukhus med covid-19, varav nio patienter på iva.

– Vården är hårt ansträngd, mycket på grund av sjukfrånvaro. Men siffrorna över antalet inneliggande visar att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom i covid-19, säger Jan Kilhamn, tf. hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, i pressmeddelandet.