Under de tre första vågorna av covid-19 var Östra sjukhusets avdelning barnmedicin till stor del skonad från smittan.
Men i mellandagarna, i takt med att smittspridningen i samhället ökade, så började det även komma in allt fler barn med symptom på covid-19 till barnakuten. Största gruppen är barn under tre månader, vilket SVT Väst var först med att rapportera om.
– Det har vi sett nu, framförallt efter nyår. Det är en absolut majoritet med covid-19 som vi lägger in hos oss på barnmedicin. Främst är det mindre barn som vi annars brukar lägga in under infektionssäsongen men det är också lite större barn, säger Hannah Sjöstedt, specialistläkare och sektionschef Barnakuten.
Även om symtombilden inte skiljer sig så mycket från influensa eller andra virus är situationen ny för avdelningen.
– Vi blev överraskade på barnakuten, den utvecklingen har vi inte sett tidigare. Eftersom vi är mitt uppe i infektionssäsong så är vi förberedda. Vi lägger inte in fler och det är inte fler som söker. Men då barn har varit skonade från covid-19 tidigare så är det ändå en stor förändring.
Hur stor förändring?
– Det skiljer sig lite från dag till dag, men det är över 50 procent med covid-19. Vissa dagar har vi i princip en full avdelning med covid-19. Dock så ligger de ofta inne en kort tid. Det räcker ofta med 12–24 timmars vårdtid.

RS-vågen över
Trots en ökad smittspridning i samhället har smittskyddet kunnat gå ut med ett välkomnande besked i veckan: RS-viruset utgör inte längre någon allvarlig belastning för regionens sjukvård.
– Det stämmer. Under hösten och vintern var det oerhört höga nivåer bland både inlagda och sökande. Så det är tur att det inte kommer samtidigt, säger Hannah Sjöstedt.
Sett till totalen så är mängden inlagda barn och sökande mindre än det var före årsskiftet.
– Just nu lägger vi in 10–15 barn per dygn och det är där vi brukar ligga under virusinfektionssäsong. Söktrycket ligger på 140 barn per dygn. Med RS-viruset i höstas var det ett helt annat söktryck.
Hannah Sjöstedt berättar att det som mest var 240 sökande när RS-viruset härjade som mest. Det är också rimligt att antalet RS-smittade barn sjunkit samtidigt som spridningen av omikron tagit fart.
– Det var något helt annat med RS-viruset. Men vi är vana vid de vanliga säsongerna då det är olika virus som sprids. Finns det ett virus som har stor spridning så är det ofta det som är störst för stunden.
Små barn med covid-19 tycks också kunna komma lindrigt undan, även jämfört med andra säsongsvirus.
– Det beror lite på hur påverkade barnen är. Oftast tar vi in dem för observation bara. Sedan gäller det att de får i sig tillräckligt med näring samt att vi vill utesluta andra virusinfektioner och bakterieinfektioner. Det är skönt att de inte verkar bli lika sjuka i covid-19 som de blir med influensa.
”Omöjligt att säga hur länge det kommer pågå”
Sedan pandemin började har barnmedicin provtagit alla barn som läggs in, oavsett om de har symtom på covid-19 eller inte.
– Har de inte det så vill vi skydda dem – om de har det så vill vi skydda andra och undvika smittspridning mellan patienter, säger Hannah Sjöstedt.
Därför uppmanar hon också alla att följa de restriktioner som finns och som tillkommit i dagarna.
– Det är samma bot för alla. När man håller distans, sköter hygien, håller sig hemma vid symtom och vaccinerar sig så minskar risken, säger Hannah Sjöstedt, och fortsätter:
– Barnen kanske inte blir så sjuka men de kan fortfarande smitta mor- och farföräldrar som sedan kan bli väldigt sjuka.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.