Reporterjouren – coronaspecial

Under onsdagen strömmade coronarelaterade frågor in till TTELAs Reporterjour. Bland annat undrade folk vad som gäller för gemensamma tvättstugor, inreseförbud och om det är farligt att äta frukt från Italien. Här är ett urval av frågorna, och svaren.

ANNONS
|

En person med signaturen "Undrande" har en granne vid sin sommarstuga som vanligtvis bor i Tyskland, men nu vill resa till Sverige under coronakrisen. Hen undrar vad som gäller med inresningstillstånd och -förbud från Tyskland?

Från den 19 mars och 30 dagar framåt gäller inresningsförbud i Sverige med undantag för länder som ingår i EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområden) och Schweiz. Eftersom Tyskland ingår i EES så är det okej att resa hit därifrån. Förbudet gäller vad regeringen kallar för "icke nödvändiga resor" och i första hand utländska medborgare.

Svenska medborgare, andra personer med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige kan däremot resa in i Sverige mer eller mindre som vanligt.

ANNONS

Däremot finns det olika regler för att resa till olika länder som man bör vara uppmärksam på om man vill återvända efter sin Sverigevistelse. På Sweden Aboards hemsida finns aktuell information om vad som gäller för respektive land och tills vidare avråder Utrikesdepartementet från resor till alla länder.

Bild: Michael Probst

Det pratas om att högt blodtryck är en riskfaktor för covid-19. Lars Anger undrar om det gäller även om man medicinerar mot det och alltså sänker sitt annars höga blodtryck?

Enligt de tillgängliga studierna om covid-19-viruset är hög ålder den främsta riskfaktorn för viruset och att personer över 70 år utgör den största riskgruppen.

I de svåraste fallen är personer med högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes överrepresenterade. Extra utsatt är man om man är över 70 och har någon av nämnda sjukdomar, men har man en underliggande sjukdom bör man vara extra försiktig, oavsett ålder.

Det nationella informationsnumret 113 13 – som just nu jobbar nästan uteslutande med att besvara frågor om coronaviruset – menar att om man har högt blodtryck är man i riskgrupp och bör vara försiktig, medicinering eller ej.

George Bes misstänker att covid-19 är luftburet och inte enbart sprids via kontakts- och droppsmitta. Därför undrar han i vilka höga respektive låga temperaturer som viruset dör i.

ANNONS

Överlag vet man att virus dör vid 60 grader, men det betyder inte att man är immun bara för att man vistas i ett varmt utrymme efter att ha haft kontakt med folk.

Överläkaren Asko Järvinen på Helsingfors universitet har i ett annat forum för vanliga coronarelaterade frågor fått frågan om man kan basta bort en smitta av covid-19. Det kan man inte, menar han. Om viruset väl är i kroppen så kan det inte dö av hög temperatur.

Bild: Anders Wiklund/TT

Mari-Anne Forsberg undrar om man blir immun mot coronaviruset om man har varit sjuk och tillfrisknat.

I nuläget vet man inte om man kan bli immun mot covid-19 efter att ha fått det och tillfrisknat. Läkare på KRY menar att man troligtvis kan få en viss immunitet, men man vet ännu inte i vilken utsträckning eller hur långvarig den blir.

Det pratas mycket om att regelbundet tvätta händerna, men bör man inte rengöra telefonen lika ofta? Det undrar Rolf från Trollhättan.

Nej, det verkar faktiskt inte som att man behöver det. Det råder emellertid lite delade meningar om huruvida viruset kan smitta via materiella ting eller inte. Det finns nämligen närbesläktade coronavirus som kan leva utanför människokroppen ett par dagar.

ANNONS

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det däremot i nuläget ingenting som talar för att man kan smittas av covid-19 via saker såsom telefoner, kontanter eller post. Såvitt man vet smittar viruset framför allt från hostningar och nysningar eller vid nära kontakt med sjuka personer.

Bengt Johansson skriver att han "tillhör den för tillfället exklusiva 70-plusklubben". Han undrar därför om han kan använda lägenhetshusets gemensamma tvättstuga, som delas av 98 lägenheter?

Det är inte helt fastställt om covid-19 kan överleva utanför människokroppen. Enligt 113 13 bör man ur smittskyddsperspektiv inte använda gemensamma tvättstugor, om möjligt. Om man inte har möjlighet att tvätta någon annanstans så rekommenderar de att man tvättar i så hög temperatur som möjligt och har något skyddande material mellan kläder och gemensamma ytor. Man kan också köra en tom tvättmaskin i 90 grader för att döda eventuella virus.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS