I november öppnade Sri Ramanjaneyulu Lingala och Dileep Gadde med mångårig erfarenhet från restaurangbranschen en indisk restaurang i Lilla Paris. ”Vi reducerar styrkan på kryddorna så att den passar svenskarna bättre, smaken är ändå ungefär den samma. Med bra service och god kvalité spelar det ingen roll om det är hård konkurrens”, säger de.
I november öppnade Sri Ramanjaneyulu Lingala och Dileep Gadde med mångårig erfarenhet från restaurangbranschen en indisk restaurang i Lilla Paris. ”Vi reducerar styrkan på kryddorna så att den passar svenskarna bättre, smaken är ändå ungefär den samma. Med bra service och god kvalité spelar det ingen roll om det är hård konkurrens”, säger de.

Restaurangboom trots krisen

Lågkonjunkturens orosmoln svävar över landet, trots det dyker det upp mängder av nya restauranger 
i Tvåstadsområdet. Sju i Vänersborg och tolv i Trollhättan under det gångna året.

ANNONS
|

Traditionellt brukar krogbesöken minska när antalet varsel ökar och tiderna känns osäkra, men enligt ny statistik fortsätter hushållen att äta ute. Under januari till och med oktober ökade restaurangbranschens omsättning i volym med 4,4 procent jämfört med samma period förra året.

I Tvåstadsområdet poppar den ena restaurangen upp efter den andra. Enligt kommunernas statistik har det i Vänersborg öppnats sju nya restauranger och tolv i Trollhättan under 2012.

Senaste tillskottet är Paradise Inn i centrala Vänersborg som öppnade den 9 november.

– Vi hade 70 luncher första dagen, vi hade förväntat oss kanske 40. Vi har fått väldigt bra respons, säger Sri Ramanjaneyulu Lingala som tillsammans med Dileep Gadde driver restaurangen.

ANNONS

Konkurrens

Stadens enda indiska restaurang fick dock snabbt konkurrens och en tredje restaurang med indisk meny på gång.

– Vi tänker inte på konkurrensen, det spelar ingen roll hur många restauranger det finns. Det ­viktigaste är att ha bra service och god kvalité på maten, fortsätter Lingala och påpekar att ambitionen är att etablera sig som en à la carte restaurang med kvällsservering.

”Slår mot krogen”

Vänersborgs kommuns näringsutvecklare Ann Nordquist vågar inte uttala sig om framtidsutsikterna för den konkurrensutsatta restaurangverksamheten i centrala Vänersborg.

– Det går inte att sia om. När det går dåligt för övriga branscher slår det direkt igen på krogen. Det blir mindre representation, alla branscher påverkas. Allt hänger på omsättningen och det är en tuff bransch. Jag kan bara säga att jag tycker att de alla gör ett fantastiskt jobb, säger Ann Nordquist.

Per Gunnar Modigh, ­strategiansvarig på City Trollhättan, konstaterar att det varit motvind i kommunen länge sedan Saabs nedläggning, och att restauranger startas och läggs ner med jämna mellanrum.

Positiva rapporter

– Läget i stort är på minus, vi har levt i uppförsbacke länge. Här finns många entreprenörer och med hög arbetslöshet är det många som väljer att starta eget inom restaurangverksamheten.

– En del har det säkert tufft, men det är jättebra att folk vågar satsa. Det kommer att fortsätta så, det kommer nya restauranger och en del får slå igen, säger Modigh.

ANNONS

Samtidigt som han gläds åt positiva rapporter från några av Trollhättans krogägare.

– Det är lite överraskande och framförallt upplyftande. Jag hoppas ju att Trollhättan fortsätter att vara ett regionalt nöjescentrum, att folk fortsätter att åka hit för att äta ute och roa sig, säger han.

ANNONS