Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Riksbanken höjer räntan

Riksbanken höjde precis räntan till 2 procent. Många kunder i vårt område har förberett sig. – Jämfört med tidigare är det mer än dubbelt så många som binder sina lån hos oss nu, säger Madeleine Persson, kontorschef på Länsförsäkringar i Trollhättan.

Riksbanken meddelade precis att man höjer den så kallade reporäntan till två procent. Det är sjunde gången under de senaste tolv månaderna som ­banken höjer reporäntan. Enligt Riksbankens prognos ­kommer höjningarna att fortsätta under de närmsta åren. Det innebär allt högre kostnader för dem som har bolån.

Över hälften band

– Tidigare var det bara två av tio som valde att binda sina lån när löptiden gick ut. Nu senast i slutet av juni var det över hälften som band lånen, säger Madeleine Persson, kontorschef på Länsförsäkringar i Trollhättan.

Madeleine Persson säger att kunderna i vårt område inte är särskilt oroliga, utan att de snarare räknat kallt med ytterligare en räntehöjning. Den bilden delas av Karin Abrahamsson, som är biträdande kontorschef på Swedbank i Trollhättan.

– Det är numera allmänt känt att räntan är på väg upp. Alla vet om det. Samtidigt så känns det fortfarande i plånboken när det kommer en höjning. Det krävs att den som lånat är beredd och har ett överskott, säger hon.

Lägre huspriser

Samtliga av de i bank- och fastighetsbranschen som TTELA pratat med menar att låntagarna i vårt område i nuläget klarar av att betala sina bolån. Det beror dels på att huspriserna är lägre än i storstäderna, men också på att räntan tidigare varit väldigt låg.

– Vi har haft en ganska human räntemarknad. Tidigare har det varit väldigt billigt att låna, säger Svante Olofsson, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Vänersborg.

Svante Olofsson säger också att hus- och bostadsrättsägare i Vänersborgs kommun ofta inte är så kraftigt belånade, vilket innebär att de klarar en räntehöjning bra.

– Om det blir en räntehöjning nu så innebär det ändå bara några hundralappar i månaden. Det klarar folk, säger han.

Ökade marginaler

De svenska bankerna har den senaste tiden uppmärksammats för att ha ökat sina marginaler till reporäntan. Bankerna höjer alltså räntan för den enskilde låntagaren med mer än Riksbankens höjning. De större marginalerna tros bero på skärpta krav från regeringen, som vill att bankerna ska ta mindre risker. Svante Olofsson tycker dock att bankerna i vårt område håller sig inom rimliga nivåer.

– De lägger på litegrann. Om riksbanken höger med 0,25 procentenheter höjer banken oftast med ungefär 0,30. Det är fullt acceptabelt, säger han.