Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

Riksdagsledamot attackerad i Västsverige

En riksdagspolitiker ska ha beskjutits i Töreboda kommun i helgen. Enligt polisen ska det vara en riksdagsledamot från Sverigedemokraterna som färdades i bussen. Säpo har informerats om händelsen.
– Beroende på vad som framkommer avgör om vi tar över ärendet, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

ANNONS
|

Händelsen ska ha inträffat natten mellan lördag och söndag i Töreboda kommun. Något som P4 Skaraborg var först med att rapportera.

Enligt radiokanalen ska flera personer, bland annat SD-politikern, ha färdats med en buss nattetid och då blivit omkörd av en bil mellan Töreboda och Tidan. Någon i bilen ska då ha tagit fram ett vapen och beskjutit bussen. Varken politikern eller någon av de andra som färdades i bussen ska ha skadats.

– Det har inte skjutits med skarpa skott och inget har träffats, säger Tommy Nyman, vid polisen i region Väst.

Riksdagsledamot från SD

Enligt polisen ska det röra sig om en riksdagsledamot från Sverigedemokraterna som färdats i bussen när en förbipasserande bil avlossande någon from av vapen i luften.

ANNONS

Men det ska inte finnas något som tyder på att händelsen har med riksdagsledamotens kandidatur att göra, i övrigt vill polisen inte kommentera händelsen och hänvisar till den pågående utredning av händelsen.

– Det är det jag har att säga, säger Tommy Nyman.

GP har varit i kontakt med Sverigedemokraterna som inte vill kommentera händelsen.

– Just för tillfället har vi inga fler uppgifter som gör att vi kan bekräfta eller dementera detta, säger Desirée Risberg, informationsassistent vid Sverigedemokraternas presstjänst.

Polisen är förtegen om händelsen som rubriceras som grovt olaga hot, enligt Mariestads-Tidningen.

– Jag kan bekräfta att det har varit en hotsituation, mer än så kan jag inte säga, säger Helena Trolläng, Regional utredningsenhetschef i region Väst, till GT.

Säpo följer ärendet

Då det rör en person inom den så kallade centrala statsledningen, som innefattar ungefär 400 personer, däribland riksdagsledamöter och ministrar, är Säpo informerade och följer polisutredningen löpande.

– Vi följer ärendet och är informerade om läget av Polismyndigheten. Sen har vi förstås en löpande kontakt. Beroende på vad som framkommer avgör om vi tar över ärendet, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Han berättar att det inte är graden av hot eller våld som avgör om det tar över ett ärende.

ANNONS

– Det beror på vad som framkommer i polisens utredning. Närmare än så kan vi inte gå in på det. Vårt ansvar ligger på att skydda den centrala statsledningen.

Vad kan ni berätta om vad som har hänt?

– Vi går sällan in på vilka delar eller hur vi skyddar den här centrala statsledningen. Det gör vi inte i det här fallet heller, säger han.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS