Trafikverket varnar för trafikkaos i samband med att restriktionerna hävs på onsdagen.
Trafikverket varnar för trafikkaos i samband med att restriktionerna hävs på onsdagen. Bild: Nils Petter Nilsson

Risk för trafikkaos när restriktionerna hävs

På onsdag hävs flera av de återstående coronarestriktionerna, däribland rekommendationen om hemarbete. Det innebär att många kan komma att återgå till sina arbetsplatser i veckan – vilket kan leda till trafikkaos.
– Om det är många som ska ta bilen så får man vara beredd på att det kan uppstå köer, säger Lii Hylander, presskommunikatör vid Trafikverket.

ANNONS
|

Onsdagen den 29 september hävs majoriteten av de restriktioner som införts till följd av coronapandemin. Bland dessa finns rekommendationen om att de som kan ska arbeta hemifrån, och nu uttrycker Trafikverket oro för ökade trafiknivåer när många ska tillbaka till jobbet samtidigt.

– Det finns en risk för ökad trafik, det gör det. Det vi kan se är att trafiknivåerna redan i dag ligger på ungefär samma nivåer som innan pandemin vilket innebär att det kan bli mer trafik när restriktionerna släpper, säger Lii Hylander, presskommunikatör vid Trafikverket.

Åk kollektivt och undvik rusningstrafik

För att minska påverkan på trafiken rekommenderar Trafikverket att de som kan åker kollektivt.

ANNONS

– Om det är många som ska ta bilen så får man vara beredd på att det kan uppstå köer, så för att undvika det kan man se om man kan använda andra färdsätt som buss eller om man kan gå eller cykla till jobbet, säger Lii Hylander.

Lii Hylander, presskommunikatör vid Trafikverket.
Lii Hylander, presskommunikatör vid Trafikverket. Bild: Trafikverket

Och kan man inte det uppmanar Trafikverket den som har möjlighet att inte köra under rusningstid.

– Om man måste köra bil kan det vara bra att se till att vara ute i god tid och försöka undvika rusningstid.

Planera din resa

För den som måste ta bilen och dessutom måste göra det när trafikkaoset är som värst kan det vara bra att planera sin resa utifrån hur trafiken ser ut.

– För att undvika köer om man måste ge sig ut när trafiken är som värst kan man försöka titta efter aktuell trafikinformation innan man ger sig ut för att se om kanske kan välja andra vägar.

Och inför det väntade trafikkaoset finns det några ställen att hålla extra koll på:

– Dels håller Västlänken på med förstärkningsarbete i Götatunneln vilket gör att all trafik samsas i det södra röret med ett körfält i varje riktning, säger Lii Hylander.

Det innebär att det redan innan restriktionerna slopats råder stor trafikpåverkan både norrut och söderut på E45. Värst drabbat är området kring Järntorget där även bygget av Masthuggskajen pågår, men även norr om Centralstationen kan man som trafikant räkna med trafikförändringar och begränsad framkomlighet då det för närvarande sker bygge av Västlänken, slutarbete med Hisingsbron och nedmonteringen av Götaälvbron.

ANNONS

– Sedan pågår det trafikarbeten på andra håll i staden, men där kommer det att bli stor påverkan, säger Lii Hylander.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS