Jürgen Graf är en välkänd Förintelseförnekare, menar idéhistoriker Stéphane Bruchfeld.
Jürgen Graf är en välkänd Förintelseförnekare, menar idéhistoriker Stéphane Bruchfeld. Bild: Marie Askild (grafik)

Robert Engström (SD) rekommenderar bok av förintelseförnekare

Robert Engström sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Mölndal. I en privat grupp på Facebook rekommenderar han en bok av en ökänd förintelseförnekare. Men när reportern vill ställa frågor om inlägget lägger Engström på luren.

ANNONS
|

I en Facebookgrupp om andra världskriget frågar en person om någon läst och vill utvärdera Jürgen Grafs bok Förintelsen skärskådad.

Enligt boken har antalet judar som dog i koncentrationsläger kraftigt överdrivits. Graf påstår också att cyklon B bara användes mot skadedjur och att det i princip inte fanns några gaskamrar som användes för att mörda människor. Och att det fanns en övergripande plan om att utrota judarna kallar han för ”propagandalögn”.

– Jürgen Graf har varit väldigt produktiv och är en av de sedan 90-talet viktigaste Förintelseförnekarna, säger Stéphane Bruchfeld, idéhistoriker och en av författarna till Om detta må ni berätta, en faktabok om Förintelsen.

ANNONS

Ett svar på Facebookfrågan kommer från Robert Engström, suppleant i SD Mölndals styrelse samt ledamot av kommunfullmäktige och byggnadsnämnden. ”Skall man läsa någon kritisk bok om Förintelsen så är det den. Graf blev dömd i domstol för att ha förnekat Förintelsen, vilket han dock inte gör.”

Lägger på luren i örat

När Göteborgs-Posten ringer Robert Engström lägger han på luren efter att vi presenterat oss. Tidningen Expo, som också uppmärksammat Facebookinläggen, fick dock byta några ord med honom.

Han håller inledningsvis inte med om att han tipsat om Förintelsen skärskådad.

– Jag har bara sagt att jag har läst den, säger Robert Engström till Expo.

Det gör du ju inte riktigt, du skriver att ”om man ska läsa någon kritisk bok om Förintelsen så är det den”…

– Nej, nej. Hej med dig, säger han och lägger på.

Längre ner i samma Facebooktråd ifrågasätter Robert Engström hur förintelseforskningen bedrivs.

”Tänk efter själva. Hur kan det finnas en del av vår historia som inte får granskas? Varför möts inte kritiska synpunkter med vetenskapliga argument utan med personliga påhopp och krav på fängelsestraff?”

Detta är en vanlig retorik, enligt Stéphane Bruchfeld, men inte sant. Han räknar upp många tillfällen där Förintelseförnekare blivit sakligt bemötta av forskare inom olika fält. Ett exempel är bloggen Holocaust Controversies.

ANNONS

– Den drivs av ett antal historiker som är otroligt produktiva, säger Stéphane Bruchfeld.

Förintelseförnekarnas argumentation bygger enligt honom på ”fejkforskning” som karaktäriseras av pseudovetenskaplig och pseudointellektuell argumentation. Det är kännetecknande för bland andra Jürgen Graf, berättar Stéphane Bruchfeld.

– Man kokar soppa på mindre än en spik och gör en jättegrej av det.

Fakta: Förintelsen

Tysklands nazistiska regering hade makten i landet mellan 1933 och 1945. Under den perioden dödades mellan 5,6 och 6,3 miljoner judar, varav cirka 2,9 miljoner efter att de spärrats in i läger.

Utöver judarna förföljdes och mördades andra minoriteter, som romer, homosexuella och politiska motståndare.

Fick historieuppsats underkänd

I Facebooktråden uttalar Robert Engström aldrig någon åsikt om bokens innehåll, utan rekommenderar bara diskussionsdeltagarna att läsa den. Det är dock inte första gången han torgför liknande uppfattningar.

1994 läste Robert Engström på Historiska institutionen i Uppsala. Hans B-uppsats ifrågasatte Förintelsen och blev aldrig godkänd. Det berättar professor Thomas Jonter som på den tiden undervisade vid Uppsala universitet.

– Han blev underkänd på vetenskapliga grunder, det fanns inga belägg för det han påstod, säger Thomas Jonter till GP.

Fredrik Mellbin är gruppledare för SD i Mölndals kommunfullmäktige.
Fredrik Mellbin är gruppledare för SD i Mölndals kommunfullmäktige. Bild: Fredrik Hofflander

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS