Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Robin såg vita älgen i Munkedal: ”Den är enorm”

Den vita älgen har visat sig i Munkedal — igen. Robin Karlsson från Varberg gjorde den fantastiska upptäckten i helgen.
— Att få se den på så nära håll var skithäftigt, säger han.

Den vita älgen i Munkedal har börjat närma sig medelåldern. Den är enligt de lokala jägarna född 2009 och kommer, om inget olyckligt sker, bli ungefär 20 år. Under de senaste åren har den synts upprepade gånger i området kring Torreby.

Under midsommarhelgen dök den alltså upp igen.

Dela dina foton på den vita älgen!

Har du fångat den vita älgen på bild eller film? Hör av dig till vår reporter Amanda Karlsson på [email protected]

Robin Karlsson från Varberg var och hälsade på sina svärföräldrar i Munkedal när han såg att flera bilar hade stannat på vägen och satt på varningsblinkers.

— Jag trodde det var en trafikolycka först, men när jag närmade mig såg jag vad det var.

LÄS MER: Polis fångade den vita älgen på film

På ängen intill landsvägen stod den vita älgen och betade, vilket även GT rapporterat om.

— Jag har spanat efter den länge, för jag vet att den har synts i området. Jag stod säkert där i 20-30 minuter och käkade på lite buskar och gräs, sen sprang den in i skogen igen, berättar Robin Karlsson.

Robin Karlsson hälsade på sina svärföräldrar i Munkedal, på väg hem gjorde han den unika upptäckten: Den vita älgen stod och betade intill vägen. Bild: Robin Karlsson
Robin Karlsson hälsade på sina svärföräldrar i Munkedal, på väg hem gjorde han den unika upptäckten: Den vita älgen stod och betade intill vägen. Bild: Robin Karlsson

Han har ett stort intresse för djur och har en gång sett den på lång håll tidigare.

— Men jag har aldrig sett den så här nära. Att få se den på så här nära håll är ju skithäftigt. Den var sjukt stor, helt enorm, säger Robin Karlsson.

LÄS MER: Här stoppar den vita älgen morgontrafiken

Den udda älgen kallas bland lokala jägare för ”Den vite” och upptäcktes i trakterna kring Torreby 2010.

— Vi flyginventerade älgstammen och plötsligt fick vi se en normalfärgad mamma med två kalvar varav den ena var vit. Sen dess har den varit synlig många gånger, säger jägaren Lars Sjöblom som berättar att den är ensam av sitt slag i Bohuslän.

Jägare överens om att inte skjuta

Många jaktsäsonger har passerat sedan den först sågs, men enligt Lars Sjöblom är jägarna överens om att ”Den vite” inte ska skjutas.

— För oss i jaktvårdskretsen har beslutet varit från början att låta bli att skjuta den. Det skulle bli ramaskri om någon sköt den, det finns nog ingen jägare som skulle vilja det, man avstår med lätthet, säger Lars Sjöblom, jägare i Munkedal.

Man kan tro att ”Den vite” lider av albinism, men så är inte fallet enligt Alfred Lindskog på Nordens Ark. Han berättar att det handlar om att älgen kan producera det ämnet som gör pälsen brun, melanin, men inte lagra detta. Konsekvensen blir helt enkelt att älgen blir helt vit.

— Albinism är försvagande, men Leucism som detta kallas är inget problem förutom att de har svårare att kamouflera sig, säger Alfred Lindskog.